Istom presudom neustavnim su proglašene i odredbe Ustava Hercegovačko-neretvanskog i Posavskog kantona. Ustavi sva ova tri kantona su kao konstitutivne narode navodili samo Bošnjake i Hrvate, službeno pismo je bilo samo latinica, dok je umjesto bosanski jezik pisalo "bošnjački jezik".

U augustu ove godine HNK je konačno ispoštovao presudu Ustavnog suda FBiH, a prije nekoliko dana to je učinio i Posavski kanton. U ustavima ovih kantona su sada Srbi navedeni kao konstitutivni narod, uveden je naziv bosanski jezik umjesto bošnjački, priznata je ćirilica kao pismo i kao službeni jezik naveden i srpski jezik.

U planu za ovu godinu je i Skupština Zapadnohercegovačkog kantona imala izmjene Ustava, ali do njih još nije došlo niti su uopće formulisani ikakvi amandmani. Kada će, ne zna se.

- Imali smo sjednicu Skupštine u septembru i ponovo prije nekoliko dana, znači nakon tri mjeseca. Do kraja ove godine bavit ćemo se budžetom. Sumnjam da će na dnevnom redu biti izmjena Ustava, ali očekujem to u narednoj godini – rekao je Zvonko Jurišić, zastupnik u Skupštini ZHK.

Dodao je da su oni kao Skupština primili k znanju da je Ustavni sud FBiH odlučio da Ustav ZHK nije usaglašen sa Ustavom FBiH i Ustavom BiH, te da je član 10. diskriminirajući po pitanju pisma i jezika.