Glavni odbor (GO) Bošnjačke stranke (BS) podržao je na večerašnjoj sjednici ulazak te partije u Vladu crnogorskog premijera Milojka Spajića.  BS bi u rekonstruisanoj izvršnoj vlasti trebalo da dobije šest pozicija, odnosno - pet resora i jedno potpredsjedničko mjesto, javilo je nekoliko crnogorskih medija večeras.

BS bi trebalo da dobije poziciju ministra vanjskih poslova, koju bi, uz funkciju potpredsjednika za međunarodne odnose, trebalo da pokriva šef stranke Ervin Ibrahimović.

BS-u bi trebalo da pripadnu i mjesto ministra socijalnog staranja i demografije, pozicija koja će se osloboditi razdvajanjem Ministarstva energetike i rudarstva, kao i novoformirana ministarstva za dijasporu, te za regionalni i investiocioni razvoj i saradnju s nevladinim organizacijama (NVO).

GO BS-a je odlučio da Admir Šahmanović bude kandidat za ministra rudarstva, nafte i gasa, Damir Gutić za ministra socijalnog staranja i demografije, Mirsad Azemović za ministara za dijasporu, a Ernad Suljević za ministra za regionalni i investiocioni razvoj i saradnju s NVO.

Šahmanović je član Predsjedništva BS-a i bivši državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Gutić je potpredsjednik BS-a, Azemović je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za pristup tržištu rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, dok je Suljević šef bjelopoljskog odbora BS-a i predsjednik tamošnjeg lokalnog parlamenta.

Šahmanović je prokomentarisao je ulazak te partije u Vladu Milojka Spajića. On je kazao da se nisu vodilivodili resorima i brojem ruku koje će dobiti u Vladi.

"Isključivo smo se vodili našim programom i principima. Odlučili smo da otpočnemo saradnju sa Pokretom Evropa sad i još jednom smo pokazali povjerenje našem lideru Ervinu Ibrahimoviću. Baziramo se na našem programu i želimo da budemo zalog multikonfesionalne Crne Gore. Osim toga, mi imamo veliku odgovornost prema našem bošnjačkom narodu", poručio je on.

Ulazak BS u vlast izazvao je snažne reakcije u Crnoj Gori, od otvorenog podsmijeha pa do žestokog protivljenja.

"Bošnjačka stranka u koaliciji sa četnicima", napisao je u reagovanju na rekonstrukciju 44. Vlade Crne Gore, lider PzP-a Nebojša Medojević.

Medojević, dojučerašnji koalicioni partner Andrije Mandića, na svom X nalogu je  dodao i rečenicu - "Izvini Milo, ali fotelja je fotelja. 

“Neka vam je hairli prodaja izvornih partijskih principa”, poručio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević. “Šta bi Crna Gora bez foteljoljubaca iz Bošnjačke stranke da je čuvaju tako što će sebe i familije namještati po dubini, širini i visini na državne jasle? Liderske sposobnosti, kolega Šahmanoviću, imao je rahmetli Rafet Husović koji nije bio samo lider Bošnjaka, već i crnogorski državnik”, istakao je Zirojević.

On je kazao da se aktuelni predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović dobro snalazi na ovim "jeftinim pazarima, đe je sebi i bliskim saradnicima potrebno obezbijediti funkciju i adekvatnu apanažu".

“Od liderstva tu nema ni slova! A kad budete kopali naftu i gas, u sklopu ovoga sci-fi resora, obratite pažnju po tim bušotinama - možda odnekud iskoči i politički moral”, istakao je Zirojević.

U međuvremenu se, poručuje im Zirojević, treba tri puta da se izljube sa Budimirom Aleksićem koji ih je, ne tako davno, karakterisao kao promotere radikalnog islama.

“No, što reče vaš ‘lider’ kada je prošli put pokušavao da bošnjaštvo trampi za funkciju - ne treba Srebrenica da nam bude kamen spoticanja. Valjda ćete, u skladu sa tim, i Budimiru halaliti. A mi ćemo braniti bošnjački narod od vaše bruke - jer Bošnjak nije jednako Bošnjačka stranka”, zaključio je Zirojević.