Nakon što je SDA sa partnerima okupila skupštinsku većinu, koju pored ove stranke čine DF, SBB, NES i samostalni zastupnici, Skupština Zeničko-dobojskog kantona imenovala je danas novu vladu, na čijem je čelu Nezir Pivić iz SDA. 

Novoformirana većina, koja je bila poznata i ranije, pojačana je i nekadašnjom zastupnicom Kasumovićeve stranke BHI-KF, Naidom Delibašić. 

Premijer Nezir Pivić iznio je svoj ekspoze, a potom je predstavljen sastav nove vlade. 

“U prvim radnim sedmicama bit će provedena revizija i analiza svih trenutno važećih politika i tekućih aktivnosti. Za cilj imamo utvrditi pravo stanje koje preuzimamo. Svaka odluka koju budemo donosili bit će utemeljena na zakonu i u najboljem interesu građana. Sve one dobre i za građane korisne politike i projekte koji se u kontinuitetu provode ćemo nastaviti. Važno je da građani znaju da će svi dobri i korisni procesi dobiti našu punu podršku”, kazao je u obraćanju Pivić.

Vladu, uz premijera Pivića, čine Samir Šibonjić (NES), Dženana Čišija (DF) i Adnan Sirovica (DF), koji su bili ministri i u prethodnom sazivu,
a novoizabrani ministri su Emir Vračo, savjetnik bivšeg premijera ZDK Mirze Ganića, koji je imenovan na mjesto ministra unutrašnjih poslova ZDK, a na mjesto ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta imenovan je Kakanjac Mirza Mušija.Bivši direktor Regionalne deponije Mošćanica u Zenici Adnan Šabani imenovan je na mjesto ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, dok je nova ministrica zdravstva dr. Aidi Salčinović.

Nebojša Nikolić ministar je za pravosuđe i upravu, dok će Antonio Šimunović od danas biti kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Ministarstvo za privredu, šumarstvo i vodoprivredu pripalo je Jasminu Čajiću.