Željana Zovko nedavno je u Evropskom parlamentu predstavila nematerijalnu i materijalnu baštinu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu svečano je otvorila jednu umjetničku izložbu koja na poseban način prikazuje opstanak Hrvata u BIH te najvažnije historisjke epizode Hrvata kroz stoljeća.

Problem predstavlja prilično skandalozna činjenica da se pod krinkom priče o “opstanku Hrvata uz BIH” predstavlja i jedan hercegovački franjevac, fra Radoslav Glavaš (1909-1945). Glavaš se nalazi u grupi od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca koje se smatra mučenicima jugoslavenskog režima koje su partizani ubili iz “mržnje prema vjeri”. No, Radoslav Glavaš nije bio običan franjevac nego “načelnik bogoštovlja” u Pavelićevoj vladi i jedan od najutjecajnijih ljudi u NDH. Glavaš je uhvaćen u Zagrebu i pogubljen po kratkom postupku. Ali ne zato što je bio franjevac nego zato što je bio deklarirani ustaša, piše zagrebački magazin Express.

Po onome što stoji u knjizi „Tko je tko u NDH“, Glavaš, svećenik i književnik, rođen je u Drinovcima 1909. godine. Gimnaziju završio na Širokom Brijegu, bogosloviju polazio u Mostaru a Filozofski fakultet završio u Zagrebu (1938.), gdje je i doktorirao. Za svećenika zaređen 1933. godine, djelovao je kao kapelan a zatim kao profesor hrvatskog jezika u gimnaziji na Širokom Brijegu.

Krajem 1941. postavljen za odjelnog pročelnika u Ministarstvu pravosuđa i bogoštovlja i na toj je dužnosti ostao do maja 1945. Objavljivao je književne kritike, studije, pripovijesti i pjesme. Za vrijeme NDH sarađivao u Hrvatskoj smotri, Hrvatskoj reviji, Hrvatskom narodu, Spremnosti i Novinama (1945., s posljednjim prilogom: Krvavi ples komunista na Širokom Brijegu). U vrijeme sloma NDH nije se povlačio iz Zagreba; nekoliko dana nakon ulaska partizana u Zagreb, uhićen je i ubrzo strijeljan.

Unatoč tome što je na izborima za EP dobila samo 2392 glasa, Željana Zovko do svoje lukrativne funkcije u EP-U nije došla zbog svojih kompetencija nego zbog poznanstva i vjernosti predsjedniku HDZ-a BIH, Draganu Čoviću. Ako joj je već sjekira pala u med bez truda, onda bi trebala paziti na koji način promovira Hrvatsku i Hrvate u Eropi, zaključuje Express.