"Danas smo konstatovali da bez obzira na razlike koje postoje, ono oko kojih možemo dogovoriti bez uslovljavanja i ja se slažem oko tema projekata. Nemamo problem da se projekti rješavaju, dešavaju, da se poboljšava ekonomska slika, BDP i da rastu plate", rekao Konaković.

Dodik je poručio da RS nikada nije pravila problem za južnu interkonekciju, te da su spremni da za to glasaju čim dođe na dnevni red. Istakao je i da ne treba da postoji uvjetovanje sa istočnom interkonekcijom, a za koju se zalaže Rs.

- Spremni smo da glasamo za to čim dođe na dnevni red Vijeća ministara BiH. Postoji određen stepen nesaglasnosti bošnjačke i hrvatske strane, ne može se to pitanje uvjetovati istočnom interkonekcijom. Ne treba da postoji uvjetovanje bilo koje vrste – rekao je Dodik. Poručio je da je RS zainteresovan i za projekat Buk Bijela i aerodrom u Trebinju i da nema ništa protiv da se ide u modernizaciju aerodroma u Bihaću.

Podsjetimo, istočna interkonekcija je povezivanje na gasovod iz Srbije, što je projekat rezervisan samo za firme iz entiteta Republika srpska i nabavu ruskog plina, kojeg će opet koristiti Bošnjaci i plaćati Srbima. Južna interkonekcoija je poezivanje sa hrvatskim plinskim sistemom, koji je razvijao i vodio BH-Gas, kojeg sada HDZ želi izbaciti iz igre, oteti projekat i dati ga novoosnovanoj kompaniji sa sjedištem u Mostaru.

Prema riječima profesora na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo Admira Mulaosmanovića, na jednoj od posljednjih sjednica prošlog saziva VM SNSD i HDZ su muklo pokušali istočnu i južnu interkonekciju progurati pod jednom tačkom iako se radi o dva zasebna međunarodna ugovora. Time se željelo bošnjačku stranu staviti pred svršen čin pokazivanjem zajedničkog interesa i djelovanja druga dva tabora. Nije prošlo zbog svjesnosti o velikom riziku koji ovi aranžmani, postavljeni na ovakav način, nose.

“Danas Dodik volšebno obećava da će u zamjenu za istočnu podržati i južnu interkonekciju čime kao iskazuje dobru volju. Ovo više nije igra mačke i miša, ovo je šamaranje bošnjačkih predstavnika na ulazu, hodnicima i kancelarijama VM. Posredno je šamaranje svih nas zbog bezočnog nametanja laži. Sve će se prikazati kao dobro kompromisno rješenje. Detroniziranjem BH-Gasa kroz ove projekte dogodit će se i dodatno ugrožavanje države, ali i Bošnjaka jer energetska zavisnost će značiti i političku nestabilnost. Mnogima to nije jasno. Sumnjam da je Konaković od takvih”, napisoa je Mulaosmanović na Facebooku, te dodao: “No, svima nama bi trebalo biti jasno da podrška koju su od međunarodnih centara moći dobili manji politički subjekti željni vlasti ima svoju cijenu. Platiti se mora. U prvom valu će plaćati destrukcijom naše pozicije i interesa da utvrde stranačke pozicije. U drugom će plaćati destrukcijom naše pozicije i interesa da se otkače od mentora. Ima tamo nekih latinskih država, znaju ljudi, treba ih pitat”.