Krijumčareni mobilni telefoni su neprocjenjivi za zatvorenike, ali u rukama Arthura Leeja Cofilda, koji služi četrnaestogodišnju kaznu zbog oružane pljačke u zatvoru u državi Georgija, ispostavilo se da mobilni telefon vrijedi jedanaest miliona dolara.

Iz zatvora u okrugu Butts, 70 kilometara južno od Atlante, zatvorenik Cofield nazvao je korporaciju “Charles Schwab” u junu 2020. godine i lažno se predstavio kao milijarder po imenu S.K., koji je poslije identificiran kao Sidney Kimmel.

Cofield je razgovarao s predstavnikom kompanije o otvaranju tekućeg računa. Nakon što mu je rečeno da treba ponuditi oblik identifikacije i račun za komunalne usluge, saučesnik mu je poslao poruku sa slikom Kimmelove vozačke dozvole i računa za komunalne usluge.

Cofield je bio je toliko sugestivan da je uvjerio giganta finansijskih usluga da prebaci 11 miliona dolara s bankovnog računa Sidneyjy Kimmela na trgovca plemenitim metalima u Idahu kako bi kupio 6.106 zlatnika American Eagle.

Odatle je Cofield koristio svoj krijumčareni telefon da unajmi privatnu kompaniju za osiguranje kako bi prevezao novčiće iz Idaha u Atlantu unajmljenim avionom. Nakon što su novčići isporučeni, kontaktirao je vlasnika kuće sa šest spavaćih soba na 1,4 hektara šume u Atlanti i ponudio 4,4 miliona dolara za imovinu, rekli su tužioci.

Uz pomoć saučesnika, gospodin Cofield uplatio je 720.000 dolara u gotovini kao kaparu, a poslije i cijeli iznos, također u gotovini, stoji u saveznoj optužnici podignutoj u decembru 2020. godine.

Jose Morales, koji je bio upravnik jedinice u kojoj je bio smješten Cofield, nije bio dostupan. On je za Atlanta-Journal Constitution, koji je ranije izvještavao o tom slučaju, rekao da je Cofield bio “oštra, inteligentna osoba koja bi vas mogla prevariti za milione”.

Cofield ima 31 godinu a optužen je po nekoliko federalnih tačaka, uključujući zavjeru radi izvršenja bankovne prevare, tešku krađu identiteta, pranje novca i zavjeru radi pranja novca. On se izjasnio da nije kriv. Njegov advokat Steve Sadow odbio je komentirati slučaj.

Skoro dvije godine poslije prevare, savezni tužioci i Sadow imaju gorući problem: Šta učiniti s imovinom u Atlanti?

U sudskim dokumentima podnesenim 7. oktobra dvije strane zatražile su od sudije dozvolu za prodaju imovine kako bi se prihod mogao zadržati dok se slučaj ne riješi. Optužnica kaže da se Cofieldu, ako bude osuđen, mora oduzeti bilo kakva imovinska korist koju je primio od svojih krivičnih djela.

U podnesku, obje strane su navele da je imovina, čija je vrijednost 2020. godine procijenjena na oko 3,5 miliona dolara, prazna, da “brzo propada” i da je u opasnosti da izgubi svoju fer tržišnu vrijednost jer nije održavana.

Bankovni račun za koji su tužioci rekli da ga je Cofield ukrao pripadao je Kimmelu, 94-godišnjem modnom mogulu.

Neki ključni detalji o shemi ostaju nejasni: Sudski dokumenti ne otkrivaju zašto je Kimmel bio meta. A tužioci u optužnici nisu rekli kako je Cofield – koji se suočava i s optužbama za pokušaj ubistva u okrugu Fulton, Georgia, u nepovezanom slučaju – uspio nabaviti telefon, za koji kažu da ga je sakrio u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Glasnogovornica odjela za popravne kazne u Georgiji odbila je zahtjev za intervju, ali je u izjavi rekla da agencija ima “snažan plan” za suzbijanje krijumčarenja telefona.

Portparolka Joan Heath rekla je da je oko 5.600 krijumčarenih telefona zaplijenjeno u fiskalnoj 2022. godini, uključujući više od 1.300 od jula. Pozivajući se na sigurnosne razloge, ona nije otkrila detalje, ali je rekla da se “svi raspoloživi resursi” koriste za suzbijanje te prakse.

“Jedan od tih napora uključuje provođenje pretresa u svim našim objektima”, rekla je ona, dodajući da je taktika bila na snazi ​​dugo godina i da nije bila posljedica Cofieldovog slučaja.

Dvojica saučesnika, Eldridge Bennett i njegova kćerka Eliayah Bennett, također se suočavaju s optužbama a izjasnili su se da nisu krivi.

Gospodin Kimmel nije bio dostupan. Glasnogovornica “Charles Schwab” korporacije rekla je da je klijentu u ovom slučaju u potpunosti nadoknađen novac.

“Čim je ‘Schwab’ saznao za sumnju na prevaru, pokrenuli smo istragu, pokrenuli mjere za zaštitu računa klijenta i obavijestili nadležne”, rekla je glasnogovornica Tatiana Stead. Ona je odbila dalje komentiranje zbog nastavka istrage.

(Izvor: The New York Times)