U zadnjem periodu najčešća tema bosanskohercegovačke sedme sile jeste kultura dijaloga naše političke scene. Jednako je česta i pojava amnezije navedenih kritičara da su oni sami među najvećim kreatorima govora mržnje u našem društvu.

Zadnja od navedenih “kritika” ali možda bolje rečeno “javnih presuda po verbalnom deliktu” jeste ona upućena zbog korištenja citata Miroslava Krleže. Naime po logici navedenih kritičara u današnjem modernom “liberalnom” svijetu kao javni dužnosnik nemate pravo ni citirati pisca bez da ostvarite “pečat” kvalificiranosti koji će vam dodijeliti neko iz duboke “medijske” hladovine.

Kada dodatno analiziramo navedene “sudije” i “regulatore” javnog govora lako ćemo doći do zaključka da njihov govor ne sadrži citate ili misli pisaca, filozofa ili profesora već isključivo kvalifikacije poput: “zelenih termita” “pokvarenjaka” “lopova” “ubica” “islamista” “kvazipatriote” “bijedne dnevnopolitičke spletke” i slično.

Ali naravno takva sloboda, poput one koja je u Francuskoj ismijavala tragediju zemljotresa u Turskoj je dozvoljena zbog legitimiteta “Ugovora o radu” koji je u takvoj percepciji iznad bilo kojeg izbornog legitimiteta pa i osnovnog ljudskog digniteta. Tako da, izabrani zvaničnik sa legitimitetom građana ne smije citirati nikoga, ne smije kvalificirati ništa to samo mogu činiti oni kojima će u online ili štampanom prostoru taj dan urednik odobriti njihovih pet minuta.

Naravno mogli bi tu analizirati i potrebu da se od prve političke stranke u modernom višestranačkom sistemu oduzme ta titula i dodjeli nasljednicima komunističkom režima čija su “krvava pera” po priznanju i njihovih predsjednika “podastiranjem” vodila u kako to nedavno reče kolega Stojanović Goli otok ili “mrak” ali to je za jedan tekst možda i suvišno.

Zapitajmo se svi kao društvo je li sa naslovnih stranica nestalo sportskih, društvenih ili drugih uspjeha zato što ih nema ili zato što takvo nešto ne odgovara “ciljevima projekta” raznih nepoznatih donatora, mislim da je odgovor i više nego jasan.

Iako se u mnogim stvarima ne slažem sa jednim političkim kolegom u ovoj kvalifikaciji hoću: “Zato što novinar napiše gadosti o meni tada ne postoji opcija da budem diplomata i pustim tu vrstu laži”