U Zastupničkom domu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine glasat će se o Marinu Vukoji kao kandidatu za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odlučeno je danas na Komisiji za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

Opozicija je od Konstituirajuće sjednice insistirala da se zastupnici izjašnjavaju o listi uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH a "Trojka" i HDZ su se zalagali da se glasa samo o prvorangiranom Vukoji.

Na listi uspješnih kandidata nalaze se Marin Vukoja sa 46,50 bodova, Sanela Gorušanović-Butigan 45 bodova, Ivo Rozić 43,50, Mile Lasić 43, Zvonko Mijan 40,50, Monika Mijić 39 bodova, Zdravko Lučić 39 bodova, Željka Marković-Sekulić 39, Danica Šain 38 i Mario Širić 37 bodova.

Marin Vukoja blizak HDZ-u nema dana iskustva u pravosuđu.

Današnjoj sjednici Komisije za izbor i imenovanje prisustvovao je veliki broj zastupnika iz opozicije u funkciji posmatrača, gostiju.

Članovi Komisije za izbor i imenovanje koji su imali pravo odlučivanja su:

Predsjednik:

Mladen Bošković (HDZ, HSS SR,HSS, HSP)
Zamjenik Aner Žuljević (SDP)

Članovi:

Goran Opsenica (HDZ BiH-HNS)
Senad Subašić (SDP)
Dajana Frljić (HDZ BiH-HNS)
Irfan Durić (NES)
Elzina Pirić (PDA)
Dragan Mioković (Naša stranka)
Rasim Smajlović (Povjerenje, NiP, SPU)
Eldar Čomor (SDA)
Petar Galić (HNP)

Samo je član Komisije Eldar Čomor (SDA) bio protiv prijedloga da se jedino ime kandidata Marina Vukoje šalje u Zastupnički dom FBiH na glasanje.
Irfan Durić (NES) nije prisustvovao sjednici.

Federalni zastupnik Eldar Čomor (SDA) i član Komisije za izbor imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, komentirajući današnj odluku Komisije da ime samo jednog kandidata Marina Vukoje, bliskog HDZ-u za sudiju Ustavnog suda BiH ide u Zastupnički dom FBiH na glasanje, kazao je da je to isključivo politička odluka HDZ-a i "Trojke".

- Ukoliko dođe do izbora ovako kako to želi HDZ i HNS, to će biti izuzetno opasno i teško prije svega po interese države Bosne i Hercegovine. Prema smiješnom dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kao posljednja tačka će se 28. maja naći izbor i imenovanje Marian Vukoje - kazao je Čomor.

On je komentirao i pitanja vezana za javne emitere:

- Imenovanje Upravnog odbora FTV-a će se naći na dnevnom redu onog trenutka kada to bude želja HDZ-a i "Trojke". Ovo je politička odluka HDZ-a i "Trojke" i snosit će odgovornost za sve što će se dogoditi iza toga.

Čomor je komentirao i tvrdnje vladajućih da je Vukoja preporuka struke.

- Spinuje se da je stručna Komisija odlučila što apsolutno nije tačno! Nismo dobili odgovore da li je procedura u skladu sa odlukom i zakonom. Da smo dobili odgovor on bi glasio da su procedura i dosadašnji rad radne grupe i Komisije za izbor i imenovanje izvan Ustava i odluke o izboru sudije za ustavni sud BiH - rekao je na današjoj konferenciji za novinare Čomor.

Predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić je kazao da je izbor Vukoje izdajnički čin "Trojke".

- Danas ste svjedočili izdajničkom činu "Trojke", od SDP-a, NIP-a i Naše stranke, pogotovo iznenađuje stav SDP-a i Naše strankle koji se apsolutno promijenio i išao u korist samo Marina Vukoje kao prvonagiranog.

Vidljivo je da je Dragan Čović šef i izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji. Veliku pobjedu su odnijeli Milorad Dodik i Dragan Čović koji konstatno napadaju Ustavni sud BH, evo dobili su u vidu Marina Vukoje koji je bio na listi HDZ-a u Domu naroda, dobit će sudiju 28. maja - kazao je Mešalić i dodao:

- SDP i Naša stranka su tražili od nas u prošlom mandatu da se ide na izbor lista kandidata, međutim ovdje nisu, promijenili stav pod vođstvom Čovića. Ovo je izdajnički čin, izdajnička priča jer pored toliko kandidata koji nisu HDZ i koji su komptentniji od Vukoje, oni nama serviraju naustavno i protivno Poslovniku jednog kandidata - rekao je Mešalić, piše Faktor.