Jarosław Kaczynski, čelnik stranke Pravo i pravda (PiS), predstavio je u četvrtak, na 83. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata, izvještaj o gubicima koje je Poljska pretrpjela tokom rata. Čelnik vladajuće stranke uvjeravao je da je obrazac temelj za traženje do 1.35 triliona eura od Njemačke kao odštetu za okupaciju tokom 1939.-1945.

U kraljevskom dvorcu u Varšavi, razorenom tokom Drugog svjetskog rata i u gradu koji je četiri puta razoran tokom godina sukoba, Kaczynski je branio pravo Poljske da traži kompenzaciju za demografske, imovinske i ekonomske gubitke. "Mnoge su zemlje dobile odštetu. U međunarodnim odnosima, ako država napravi štetu, mora nadoknaditi ono što je učinjeno tokom rata", rekao je predsjednik PiS-a. “Nezauzimanje takvog stava rezultiralo bi kompleksom manje vrijednosti koji gradi puteve u ropstvo, zato to i poduzimamo”, pravdao se uz podršku velikog dijela svoje vlade.

Objavljivanje trotomnog izvještaja bilo je u središtu nacionalne proslave godišnjice rata koji je započeo 1. septembra 1939. bombardovanjem i nacističkom invazijom na Poljsku, nakon čega je uslijedilo više od pet godina brutalne okupacije.

“Nijemci su napali Poljsku i napravili nam nevjerojatnu štetu . Okupacija je bila vrlo okrutna i izazvala je posljedice koje traju do danas”, rekao je Kaczyński. Oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno je tokom rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom nakon pobune 1944. u kojoj je ubijeno oko 200.000 civila.

Premijer Mateusz Morawiecki kazao je da "nedostatak kažnjavanja zločinca, nedostatak odgovornosti potiče novi zločin" i nastavio: “Njemačka je odgovorna za Drugi svjetski rat kao cijelo društvo, kao cijela nacija”, rekao je. Na kraju je naglasio da izvještaj "može poslužiti istinskom poljsko-njemačkom pomirenju jer bez naknade nema pomirenja među narodima."

Borbeni stav prema Njemačkoj, koji PiS često koristi za mobilizaciju svog biračkog tijela, posljednjih je godina zategao odnose s Berlinom. Kaczyński će tražiti treću uzastopnu pobjedu slijedeće godine na parlamentarnim izborima zakazanim za jesen.

Opozicija optužuje PiS da skreće pozornost i ne bavi se važnim temama poput inflacije, visokih cijena energenata, nezaposlenosti, zdravstva, obrazovanja, subvencija nakon pandemije COVID-19 ili napetih odnosa koje održava s Evropskom unijom.

Donald Tusk, čelnik najveće opozicione stranke u Poljskoj, Građanska platforma (PO), rekao je u četvrtak da se Kaczynskijeva najava “ne odnosi na odštetu. Ovo je unutarnja politička kampanja za obnovu podrške vladajućoj stranci." Posljednje ankete pokazuju pad podrške vladajućoj stranci, uglavnom zbog loše ekonomske situacije.

Kaczynski je u Njemačkoj vidio neprijatelja kojem se može okrenuti u kampanji i u kriznim vremenima, unatoč činjenici da je Berlin najveći trgovinski partner zemlje. Rat u Ukrajini također je sukobio dvije zemlje, dok se Varšava opredijelila za nepokolebljivu podršku Kijevu, oprezni stav Njemačke oštro je kritizirala Poljska, kritizirajući ovisnost Berlina o ruskom plinu i njegovu sporost da pomogne Ukrajini.

Njemačka vlada isplatila je odštetu pojedinačnim žrtvama Holokausta i ljudima koji su tokom rata bili prisiljeni raditi kao robovi. Njemački parlament je u više navrata smatrao da tužbe država za zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata nemaju pravnu osnovu.