Indijski premijer Narendra Modi rekao je ju intervjueru prošle sedmice da najveći rival Pakistan "više nije faktor u vođenju Indije".

“Ne trebamo gubiti vrijeme na Pakistan”, rekao je.

Odnosi između dva susjeda, koji su stekli nezavisnost od britanske vladavine 1947. godine, ostali su napeti uglavnom zbog Kašmira - sporne regije u Južnoj Aziji na koju svaka nacija u potpunosti polaže pravo, ali djelimično upravlja. Dvije zemlje su vodile četiri rata i učestale sukobe na granicama tokom osam decenija svog postojanja.

Rekavši da Indija ne bi trebala biti fiksirana na svog susjeda, Modi je pozvao Indijce da se fokusiraju na nacionalni razvoj, a da Pakistan ne osjećaju referentnom tačkom.

Najnovija Modijeva izjava, koja je došla u trenutku kada izborni proces ulazi u završnu fazu u najvećoj svjetskoj demokratiji od 1,4 milijarde ljudi, čini se da je u suprotnosti sa ratobornim tonom koji obično koriste lideri vladajuće Bharatiya Janata Partije (BJP) u svakom izbornom ciklusu.

„Iz perspektive BJP-a, zauzimanje tvrdog stava prema Pakistanu je nešto što bi potaknulo bazu“, kaže Michael Kugelman, direktor Instituta za južnu Aziju u Washingtonskom centru Wilson.

„Ali nismo čuli za Pakistan u predizbornoj kampanji ove godine koliko na prošlim izborima“, kaže on za TRT World.

On smatra da je glavni razlog relativnog zastoja u džingističkom bombardovanju u ovom izbornom ciklusu to što Indija, za razliku od 2019. godine, nije imala nikakvu "vojnu krizu" sa Pakistanom u danima koji su prethodili opštim izborima.

U samoubilačkom napadu u Kašmiru pod upravom Indije ubijeno je 40 policajaca uoči parlamentarnih izbora 2019. godine. Nju Delhi je za napad okrivio Pakistan, a desničarski BJP ga je iskoristio kao bauk da prikupi podršku na izborima koji su Modija vratili kao premijera na drugi mandat sa još snažnijom većinom u parlamentu.
„Sada nemate nikakvu vrstu krize ili čak veće napetosti. Mislim da je istina da Indija vjeruje da Pakistan i nije tako velika stvar u širem strateškom kontekstu”, kaže Kugelman.

Kugelman smatra da se fokus indijskih lidera posljednjih godina pomjerio sa Pakistana na Kinu, još jednu susjednu zemlju s kojom Indija ima neriješene granične sporove.

"Oni se žele više fokusirati na izazov Kine koji je za Indiju glavna vanjska strateška i sigurnosna prijetnja", kaže on.

Indijska ekonomija, procijenjena na 3,7 biliona dolara, rasla je za otprilike sedam posto godišnje u posljednjoj deceniji da bi postala peta po veličini u svijetu. Diplomatski odnosi između New Delhija i Pekinga bili su nelagodni zbog njihovog višedecenijskog spora oko 3.440 kilometara duge sporne granice.
Prema analitičaru političkih poslova iz Nju Delhija Rajesh Mahapatra, Indijci više vole da se upoređuju i takmiče se sa Kinom nego sa Pakistanom, koji su nekada vidjeli kao svog glavnog rivala.

"Suprotno onome što bi mnogi ljudi željeli vjerovati, Pakistan nije od velikog značaja što se tiče šireg javnog diskursa u Indiji".

Ipak, Pakistan se svaki izborni ciklus pojavljuje kao pitanje uglavnom zbog BJP-a, koji provodi politiku i ideologiju Hindutve, kaže on.

„Vladajuća BJP treba da iskorsiti Pakistan kao instrument političke mobilizacije. Prosječnom Indijancu to nije smetalo,” kaže on.

Iako se o pravom obimu džingoizma može raspravljati, ne može se poreći da je BJP koristio napad Pakistana kao oruđe u predizbornoj kampanji 2024. Na primjer, Modi je optužio opozicionu Kongresnu stranku za "partnerstvo" s Pakistanom kako bi postavila Rahula Gandija za šefa vlade.

Slično tome, nedavno je izrekao prijetnju Pakistanu nakon što je jedan opozicioni lider insistirao da Indija treba “poštovati” svog susjeda s nuklearnim oružjem.
Mizigono pozivanje na narukvice imalo je za cilj ismijavanje Pakistana zbog njegove ekonomske slabosti. Analitičari očekuju da Modi osvoji još širu većinu na izborima koji su u toku. Ali ne očekuje se da će konsolidacija moći BJP-a donijeti bilo kakvu značajnu promjenu u indijskoj politici prema Pakistanu, kaže Kugelman iz Wilson centra.

„Moj lični stav je da Modi nema mnogo interesa da pokuša da se poveže sa Pakistanom. Mislim da on smatra da je bolje služiti njegovoj zemlji ne pokušavajući da izazove krizu, već jednostavno ostavljajući to pitanje na miru”, kaže on.

Optužujući Pakistan za skrivanje "antiindijskih" elemenata, New Delhi je od 2011. odbijao da se uključi u strukturirani dijalog sa Islamabadom. Sporadični pokušaji zbližavanja s obje strane, počevši od Modijeve iznenadne posjete Lahoreu u drugoj godini njegovog prvog mandata, dali su malo napretka u posljednjih deset godina.

"Nakon te posjete, Indiju su pogodila dva značajna teroristička napada... Za Modija, to ga je uvjerilo da jednostavno nije vrijedno pokušavati pružiti ruku Pakistanu", kaže Kugelman.

Ali Mahapatra insistira na tome da će sklapanje mira s Pakistanom pomoći da se poboljša Modijev globalni status.

“Ako bude izabran za treći mandat, Modi će pokušati poboljšati odnose, bez obzira na ono što govori o Pakistanu u svojim predizbornim govorima.”
On kaže da će najveći korisnici mirnih odnosa između dvije zemlje biti njihove ekonomije i ljudi.

Bilateralna trgovina dosegla je dno u augustu 2019. kada je Pakistan prekinuo sve ekonomske veze s Indijom kao odgovor na "nezakonite" akcije New Delhija u vezi sa ustavnim statusom Kašmira kojim upravlja Indija. Indija je ukinula član 370 svog ustava prema kojem su Jammu i Kashmir zadržali svoj zasebni ustav zajedno sa zastavom i dvodomnim zakonodavnim tijelom s ovlaštenjem da donosi vlastite zakone.

U velikom pomaku u politici prošlog marta, pakistanski ministar vanjskih poslova Ishaq Dar rekao je da Islamabad želi “ozbiljno ispitati” mogućnost obnavljanja ekonomskih veza sa najvećim rivalom, koji ima devet puta veći BDP.

Obim bilateralne trgovine je nominalan. Indija je u Pakistan 2022. izvezla robu u vrijednosti od samo 629,4 miliona dolara, dok je Pakistan iste godine izvezao robu u vrijednosti od samo 121.330 dolara. Ali ovi brojevi ne odražavaju u potpunosti obim neformalne trgovine koja se često odvija preko treće strane sa sjedištem u zemljama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Obnavljanje bilateralnih veza može otključati milijarde dolara trgovine i pomoći milionima da se izvuku iz siromaštva koji žive na obje strane“, kaže Mahapatra.