Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ima zanimljive svjetonazore. Tome smo već mogli svjedočiti kada je prije mjesec relativizirala nemoralno vakcinisanje "preko reda" privilegiranih članova Vlade Kantona Sarajevo tvrdnjama da je "moralnost fluidna kategorija". Drugim riječima "svi smo jednaki ali su neki jednakiji od drugih" a naročito je to povlaštena i "genetski predodređena" Trojkina vladajuća kasta kojoj se ne može suditi po moralnim načelima koje vrijede za običan puk, pa stoga valjda nema ništa sporno da se ministri i njihova rodbina vakcinišu po kabinetima i to vakcinama predviđenim za građane oboljele od najtežih bolesti. Nužda zakon mijenja i tome slično.

No orwelijanski relativizam ministrice Hota-Muminović nije rezerviran samo za moralne norme, već i za ono što bi trebali biti naučni fakti, suhi statistički podaci, relevantni brojevi ili, kraće rečeno, činjenice. Tako je ovih dana ministrica ustvrdila da je, procentualno gledano, "udio djece koja su pozitivna na koronavirus isti kao i kada su škole bile zatvorene", a što je ne samo problematično već i krajnje netačno jer je u direktnoj suprotnosti s podacima svih relevantnih zdravstvenih zavoda.

Kao prvo, škole su bile zatvorene samo nekoliko mjeseci u prvoj polovini prošle godine te tokom redovnih raspusta tako da ministrica, ili oni kod kojih ide po podatke i pamet, nema dovoljno pouzdanu relevantnu tačku za ove tvrdnje. Drugo, najnoviji podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da je i broj ali i udio zaražene djece koja pripadaju dobnoj skupini od 0 do 14 godina najveći od početka pandemije! Štaviše rast zaražene djece osnovnoškolskog uzrasta tako je strelovit da ga se na objavljenim grafikonima ZZJZ FBiH i golim okom može vidjeti, baš kao i indikativnu činjenicu da je započeo s povratkom djece u školske klupe.

Isto je i s dnevnim ali i sedmičnim biltenima koje izdaje Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji, iako fragmentiraniji, pokazuju isti trend rasta broja ali i udjela djece školskog uzrasta zaražene koronavirusom. Tako je, recimo, udio zaražene djece dobne skupne od 6 do 10 godina za tri sedmice septembra, otkada su se djeca vratila u školske klupe, narastao s 1,39% na 1,49% a djece uzrasta 11-15 sa 2,10% na 2,42%. A nije prošlo ni mjesec dana!

Nije jasno kako ministrici Hoti-Muminović nisu poznati ovi podaci ako već, kako tvrdi, "konstantno prati situaciju" i ako je "u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo i Kriznim štabom KS". Nažalost, možda baš u tom "stalnom kontaktu" s "Kriznim štabom KS" leži suština problema koji ministrica Hota-Muminović ima s činjenicama i relevantnim podacima.

Prisjetimo se da su Vlada Kantona Sarajevo s Premijerom Edinom Fortom na čelu i Krizni štab Kantona Sarajevo kojim predsjedava ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, početkom godine, prilikom trećeg vala britanskog soja koronavirusa, iz čisto političkih i populističkih poteza i uplašena protestom grupice ugostitelja, otezala i odugovlačila s uvođenjem strožijih i adekvatnijih epidemioloških mjera. To je, na kraju, rezultiralo stotinama mrtvih građana Sarajeva. Čini se da opet gledamo isto neodgovorno, avanturističko, i zašto ne reći, kriminalno, preslagivanje prioriteta gdje se nauštrb zdravlja građana, naročito onih najmlađih, iz Vlade Kantona Sarajevo i takozvanog kriznog štaba pokušava udovoljiti vlastitim političkim interesima ili zahtjevima nekih glasnih interesnih grupa i pojedinaca.

Jedan od takvih je besmisleni ali zato vrlo glasni predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro, koji je uzeo sebi za pravo da izigrava malog Staljina te bulaznio kako "roditeljima ne treba dopustiti da odlučuju hoće li djeca ići u školu" te izjavljivao kako mu je drago "što je Vlada FBiH prvi put preporučila da se samo u najgorem mogućem scenariju zatvaraju škole". Čini se da Vlada Kantona Sarajevo i njeno Ministarstvo za obrazovanje i odgoj pokušavaju udovoljiti upravo takvim pojedincima i grupacijama, neupućenim i neobrazovanim ali zato glasnim, agresivnim i bešćutnim, onima koji vlastite i interese grupacija kojima pripadaju pretpostavljaju zdravlju cijelog društva.

Jer kako drugačije objasniti ne samo izjave ministrice Hote-Muminović koje su u koliziji s podacima institucija na koje se sama poziva već i samu činjenicu da je početkom školske godine donesena suluda odluka, na koju je ministrica Hota-Muminović stavila potpis, a u kojoj se školama nalaže, citiramo: "Ukoliko dođe do potvrde infekcije COVID-19 kod učenika i/ili nastavnika, ostatak odjeljenja nastavlja raditi po ustaljenom modelu uz nastavak poštovanja svih epidemioloških mjera. S obzirom na zakonsku obavezu poštivanja svih mjera prevencije, smatra se da da se nastava može nesmetano odvijati po ustaljenom modelu?” Ovakva odluka ministarstva ne samo što je suluda već i kriminalna jer praktično garantira da će djeca morati ići u školu dok se ama baš sva eventualno ne zaraze. Koliko su ovakve odluke stupidne pokazuje i to da se, recimo, odobrava karantin i izostanak za učenika ako neko u njegovoj porodici ima kontakt sa zaraženim, ali se zato onemogućava izostanak ako je učenik imao kontakt sa zaraženim razrednim kolegom! Time se, praktično, uspostavlja od vlade, kriznog štaba i ministarstva oficijelno odobreni kanal za širenje zaraze iz škole u kuće. I sve to dok hara Delta soj koji je daleko opasniji za maloljetnike i djecu!

Nevjerovatno je da su se u ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo odlučili provoditi ovakav eksperiment te da su praktično onemogućili online nastavu za onu djecu čiji  se roditelji ili ukućani svrstavaju u rizične kategorije. Time su praktično natjerali čitave porodice da žive u konstantnom strahu jer se ne mogu odgovarajuće zaštititi od virusa, koji im njihov školarac svaki dan može donijeti u kuću. Pozivati se na vakcinisanost ukućana ne može biti opravdanje za ukidanje mogućnosti online nastave i tjeranja sve djece u školske klupe po svaku cijenu. Ne može jer živimo u gradu u kojem je procijepljenost stanovništva i dalje na vrlo niskom nivou, prije svega zbog nesposobnosti nadležnih svih nivoa prvo da nabave a zatim i da organiziraju masovnu vakcinaciju, te zbog činjenice da vakcine imaju ne samo subjektivan efekt na nečiji imunitet već i univerzalno vremenski ograničen efekt proizvodnje antitijela. Kratko rečeno, nisu dovoljna garancija da bi se u ministarstvu ponašali kao da je situacija normalna.

Nažalost, lažljive izjave ministrice Hote-Muminović koje su u koliziji s podacima institucija na koje se poziva te njena spremnost da stavi potpis na sulude odluke, pokazuju da je na sceni pokušaj obmane javnosti kojoj se prezentiraju laži kako se ne bi primijetilo da se nadležni više brinu o popularnosti trojkinog sarajevskog režima te o interesima grupa za pritisak, poput onih Saudina Sivre, umjesto da vode računa o zdravlju djece i građana Sarajeva.

Ono što u svakom normalnom čovjeku budi bijes jeste to što nesposobni i korumpirani sarajevski režim, ta uhljepska nomenklatura umišljenih nesposobnjakovića, koja nije bila u stanju da organizira pravovremenu masovnu vakcinaciju te koja je sebe vakcinisala po kabinetima vakcinama namijenjenim za teško oboljele, danas na silu i van svake pameti gura našu djecu u učionice i zatvorene prostore, onemogućava im online ili bilo kakvu drugu opciju pohađanja nastave te ugrožava njihovo i zdravlje njihovih najmilijih. Time se iz gomile nesposobnih pajaca, koje je sasvim dovoljno prezirati i ismijavati, Vlada Kantona Sarajevo pretvara u skupina klovnova ubica opasnih za čitavo društvo. Ako se sarajevski režim ne zaustavi na vrijeme, građani Sarajeva sigurno neće čekati izbore da vladajućim (po)kažu šta misle o njima, umjesto toga progovorit će ulica.