Klub zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine uputio je predsjedavajućoj ovog doma Mirjani Marinković-Lepić i Komisiji za izbor i imenovanje prijedlog za razrješenje dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Edine Gabele iz Stranke za BiH a da na njeno mjesto bude imenovan Arnel Isak.

U obrazloženju prijedloga stoji da, budući da se u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ne nalazi niko iz reda Bošnjaka “a vodeći se demokratskim načelima, predlažemo razrješenje sadašnje dopredsjedavajuće iz reda Ostalih na prvoj narednoj sjednici”.

Kako Faktor nezvanično saznaje, pozicija u rukovodstvu Zastupničkog doma odavno je obećana Isaku, a sada je očito došlo vrijeme da se dato obećanje i realizira.

Šef Kluba Stranke za BiH u Zastupničkom domu Admir Čavalić smatra da je Gabela pokazala kako treba da se vodi Federalni parlament i da ne vidi nijedan razlog zašto bi se pokretala njena smjena.

“Vrlo vjerovatno je ovo rezultat određenih političkih trgovina. Bilo bi dobro da ne narušimo dignitet i kredibilitet rukovodstva zbog činjenice da se u pozadini uveliko dešavaju političke trgovine. Obrazloženje koje je navedeno za smjenu ne stoji jer su kolege predlagači upravo podržali gospođu Gabelu znajući da pripada redu Ostalih. Nije dobro ni narušavati gender strukturu rukovodstva Zastupničkog doma”, kazao je za Faktor Čavalić.

Prema informacijama portala Istraga, smjena Edine Gabele i imenovanje Arnela Isaka na njezinu poziciju bila je glavna tema nedavnog sastanka predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića te oca i sina Isak.

U vladajućoj koaliciji, piše Istraga.ba, još ne postoji puna saglasnost za imenovanje Arnela Isaka na novu poziciju. Dijelovi NiP-a pokušavaju posljednjih dana uvjeriti Edinu Gabelu da napusti Stranku za BiH, kako bi nadomjestili glas Arnela Isaka, čijeg oca čelnici “trojke” već smatraju teretom u novoj koaliciji.

Međutim, Arnel Isak više nije usamljen. U ovom trenutku ga podržava i Elzina Pirić, zastupnica PDA. Bez Elzine Pirić i Arnela Isaka vladajuća koalicija na nivou Federacije BiH nema većinu u Predstavničkom domu. Upravo to jeste razlog što predsjednica Predstavničkog doma FBiH Mirjana Lepić-Marinković već više od mjesec dana ne saziva sjednice ovog doma, tvrdi Istraga.

Osim u Zastupničkom domu, uskoro bi se mogle desiti i promjene u rukovodstvu Doma naroda. Kako saznaje Faktor, delegat Naroda i pravde Aljoša Čampara trebao bi postati dio rukovodstva ovog doma umjesto Izena Hajdarevića.

(Izvori: Faktor/Istraga)