Intervencija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta plod je zauzimanja premijera Andreja Plenkovića lično i diplomatije općenito, piše hrvatski dnevna novina "Jutarnji list" i dodaje da je jasno kako je u tom procesu Amerika odigrala važnu ulogu.

No, priča tu nije gotova, ostaje jedna od ključnih stvari, a to je reforma Izbornog zakona. Predstavnici Hrvatskog narodnog sabora u svakom će ulasku u neku koaliciju tražiti da se to pitanje riješi, a i Schmidt će i dalje inzistirati na tome, nastavlja "Jutarnji list".

"On je sada napravio intervencije što se tiče Doma naroda, ali i sam kaže da to ne rješava sve što je obuhvaćeno presudama i Evropskog suda i Ustavnog suda BiH, kaže jedan istaknuti član HDZ-a, komentirajući izbore u BiH i odluku visokog predstavnika Schmidta koji je u izbornoj noći nenajavljeno nametnuo izmjene Izbornog zakona koje idu u korist Hrvata. Ističe da intervencija nije bila jednostavna. Mnogi su se i u EU opirali tome, no uspjelo je. Mora se ići u reformu zakona, iako ona neće ići glatko ni preko noći. Hrvatska je učinila to da se pristup tom pitanju promijeni i da se počne rješavati", kaže sagovornik Jutarnjeg.

Još jedan član iz vrha HDZ-a ističe da je premijer "odlično diplomatski odigrao jer je uspio uvjeriti Amerikance da Schmidt donese odluku u pravom trenutku".

"Nakon ove Schmidtove odluke više ništa nije isto. Komšić izgleda još skandaloznije, a i Bošnjaci s njim. Zna se da će Amerikanci stati iza Schmidta i da će očito biti aktivniji. Vjerujem da slijedi nastavak procesa i dalji dogovori oko izmjene Izbornog zakona", rekao je Jutarnjem član iz vrha stranke.

HDZ-ovci, inače, u protekla dva dana Schmidtov potez opisuju kao veliki uspjeh Plenkovića i hrvatske diplomatije.

Predsjednik Zoran Milanović je, komentirajući izbore u BiH, kazao da je to "fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti i traljavosti".

"Opet je izabran Komšić. Godinu i po pokušavam vikati o toj temi. Ako Plenković želi biti zaslužan za to, neka bude. Šta je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića", izjavio je Milanović i dodao: "To je veliko, drsko, bezobrazno ništa."

Premijer Plenković komentirajući izbore u BiH osvrnuo se na izjave predsjednika Milanovića.

"Danas kao poraženi, ljubomorni luzer napada rješenje koje je donio Schmidt, a mi smo, uprkos njemu, zaštitili prava Hrvata. To je kontinuirani destruktivni pristup", kazao je Plenković, dodavši kako je sramotno da ni nakon izbora ne zna kako se zove Christian Schmidt.

Mostovac Nino Raspudić za Schmidtov potez kaže da je riječ tek o maloj kozmetičkoj promjeni kojom nije riješeno ništa bitno.

"Da su htjeli, ne Visoki predstavnik, nego oni koji upravljaju njime, a to su prije svega Amerikanci, mogli su u izbornoj noći izmijeniti i način izbora i određivanje člana Predsjedništva te trajno riješiti izbore za Dom naroda da Hrvati ne mogu biti preglasani ni u kojem slučaju", kazao je Raspudić, dodajući da Hrvatska mora jače pritisnuti da bi se stvorila neka volja međunarodne zajednice.

"Oni to do sada nikada nisu činili, jer se Plenković plaši Bruxellesa. Plenkovićeva uloga je bila nikakva. Godinu dana je anestezirao Hrvate u BiH govoreći da će doći do promjene Izbornog zakona koja će Hrvatima jamčiti da sami mogu birati svoje političke predstavnike. I onda na kraju imamo sprdnju da u izbornoj noći visoki predstavnik mijenja Izborni zakon... Zanimljivo je da je taj isti Plenković optuživao Milanovića da je uvrijedio Schmidta pa on neće ništa mijenjati, a sada kad je nešto promijenio to interpretiraju kao silno pozitivno i pripisuju svojim diplomatskim vještinama. To je sve skupa tragikomično", kaže Raspudić, dodajući da će sada sve izvući na čistac službenom inicijativom da se Komšića proglasi personom non grata.

"Vidjet ćemo da li oni koji glume Hrvatine i zaštitnike hrvatskih interesa smiju od Bruxellesa ili koga već to izglasati", kazao je Raspudić za Jutarnji.

Mostovu je inicijativu komentirao i Plenković.

"To su ljudi koji za Hrvate u BiH nisu učinili ništa. Oni žele vidljivost i kritiku Vlade. Oni su teško poraženi pa su se sjetili da se Komšića proglasi personom non grata. Zašto to nisu učinili 2006? Ili 2008?", rekao je Plenković.

Milanović je, pak, na upit oko inicijative Mosta rekao da se slaže u supstanci s tim. Mediji u BiH oko toga su prenijeli izjavu Dragana Čovića, šefa HDZ-a BiH, koji je izjavio da Most nastoji dobiti neki poen.

"Zastupaju se malo desnije pozicije od onoga što je HDZ BiH. Osobno podržavamo tu ideju", kazao je Čović.

Kada je riječ o intervenciji u Izborni zakon, Čović je rekao da je Plenković uložio enorman napor oko toga. Međutim, šef HDZ-a BiH, prije nekoliko mjeseci nije se pojavio na sastanku u Bruxellesu gdje je potpisan dokument o BiH. Na upit o Čovićevom i Plenkovićevom odnosu, sagovornik Jutarnjeg iz HDZ-a je rekao: "Ovo je poruka i Čoviću i Hrvatima u BiH."

Kada je riječ o Čoviću, jedan drugi HDZ-ovac komentirao je kako razumije da su postojali neki taktički potezi kad je bilo nužno, ali ići u smjeru strateškog povezivanja s nekim ko BiH ne vidi u EU i NATO-u, nego izvan toga, nikako nije u interesu ni BiH, ni Hrvata u BiH.