Razlog za otkazivanje emisije akcija HET-a na Banjalučkoj berzi, kako je obrazloženo, jeste stav predstavnika Vlade RS-a i Uprave HET-a da treba doraditi dokumentaciju za emisiju akcija, odnosno još jednom razmotriti predloženi model dokapitalizacije i to nakon žestokih kritika manjinskih akcionara da se akcije HET-a prodaju u bescijenje. Ipak, stav Vlade je da se načelno ne protivi dokapitalizaciji.

Zapravo, frka oko dokapitalizacije HET-a nastala je onoga trenutka kada je premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao kako bi Elektroprivreda Bosne i Hercegovine trebala učestvovati u dokapitalizaciji, a Elektroprivreda BiH nakon toga izašla u javnost sa stavom da namjerava učestvovati.

Ova najava u entitetu Republika Srpska dočekana je kao “prst u oko” entitetu koji sebe, iako bez realnog pokrića, naziva “boljim dijelom” Bosne i Hercegovine. Bio je to trenutak u kojem su se rastrijeznili i oni što su bili u najdubljem snu o ekonomskom blagostanju RS-a.

Istovremeno, nerealno niska cijena akcija HET-a očito je bila pripremljena za već poznatog kupca, Milorad Dodik je spominjao Srbiju kao kupca. Vjerovatno je bila u pitanju neka trgovina između Dodika i Vučića, ali se Elektroprivreda BiH upetljala u igru pa se sada traži neko novo rješenje. Cijena je očito porasla. Jer na berzi kupuje onaj ko ponudi više, a ne onaj za koga je cijena naštimana.

Da je svima u entitetu RS bez obzira jesu li u Dodikovoj vlasti ili su u opoziciji prst u oku činjenica da Elektroprivreda BiH spremno čeka emisiju akcija HET-a pokazuje i saopštenje Vukote Govedarice, člana Predsjedništva SDS-a: „I sada poslije svega, pošto HET nema novac za završetak radova, smišljena je ideja emisije akcija na Banjalučkoj berzi koja će, nemam sumnju, zadržati državni kapital ali i narušiti postojeću strukturu kapitala. Ako u toj strukturi novog akcijskog kapitala bude Elektroprivreda Federacije BiH, onda je to poraz i poniženje politike ove vlasti“. Mada se porazom može i smatrati neznanje, kao recimo neznanje Vukote Govedarice, jer nije Elektroprivreda Federacije BiH nego Elektroprivreda BiH.