Ostalo je još dva dana do početka izbora u Srbiji. Aleksandar Vučić i Zdravko Ponoš, pokazuju ankete, glavni su favoriti u predsjedničkoj utrci. Organizacija “Europe Elects” objavila je rezultate istraživanja po kojima Aleksandar Vučić ima podršku od 51,7 posto glasača u Srbiji, dok je na drugom mjestu Zdravko Ponoš s 27,8 posto izgleda za pobjedu. Prema izbornim pravilima u Srbiji, ukoliko jedan od kandidata izbori pobjedu s preko 50 posto podrške u odnosu na druge kandidate, onda postaje apsolutni pobjednik bez drugog kruga. Vučić je svjestan da mora pobijediti u prvom krugu pa zato čini sve kao bi dobio podršku nekoliko do sada neopredijeljenih stranaka i koalicija, kako bi uspješno izbjegao susret s Ponošom u drugom krugu.

Nekoliko manjih partija pozvalo je svoje birače da podrže Vučića, ali ne treba zanemariti ni koaliciju okupljenu oko Ponoša i njen kapacitet, koji, ukoliko ne izbori drugi krug, gubi smisao budućeg zajedničkog djelovanja, što naravno stranke okupljene oko Ponoša ne žele dopustiti. Oba kandidata uzdaju se u “oduzimanje” glasača srpskim nacionalistima, te je razumljivo zbog čega su oko pitanja kao što su entitet RS ili Republika Kosovo imali ujednačene stavove.

Prevaga bi mogli biti Bošnjaci. Vučićeve stalne posjete Sandžaku i maratonski populistički govori već su ustaljena predizborna aktivnost. Ponoš je također bio u Novom Pazaru, ali je zbog svojih izjava o ratnom zločincu Mladiću i entitetu RS, propustio pridobiti Bošnjake. Vučić je na početku kampanje uspio dobiti podršku Ljajićevog SDPS-a, a u samom finišu kampanje druga bošnjačka politička stranka SPP, koju predvodi Usame Zukorlić, sin muftije Zukorlića, također je pozvala svoje članove i simpatizere da podrže Vučića.

Najstarija bošnjačka politička partija, Stranka demokratske akcije, odlučila je da u prvom krugu ne podrži nijednog kandidata, zbog njihovih stavova. Razumljivo je da SPP podržava Vučiću jer je ova stranka koalira s njim u nekoliko sandžačkih gradova.

Ni Vučić ni Ponoš nisu tokom kampanje ponudili Bošnjacima dovoljno razloga da bi im ovi dali svoj glas. Srbija kontinuirano potencira veze Srbije s entitetom RS, u toj zemlji ne postoji ni primisao priznavanja genocida nad Bošnjacima, ali ni konkretni planovi za rješenje mnogobrojnih zahtjeva nezadovoljnih Bošnjaka, koji su prethodnih godina masovno napuštali Srbiju zbog niskog životnog standarda, ali i odnosa vlasti prema njima. U nedjelju ćemo dobiti odgovor da li Ponoš može do drugog kruga, te ukoliko ga izbori, hoće li imati pametniji pristup prema Bošnjacima, Sandžaku, ali i Bosni i Hercegovini.