Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da su u utorak njihovi službenici pretresli stan i druge prostorije u vlasništvu Milana Radoičića, vođe terorista koji su napali kosovske policajce u blizini manastira Banjska. Kasnije će biti saopćeno da se Radoičića ne sumnjiči za terorizam, nego za ilegalnu nabavku oružja, i to u Tuzli, u kojoj nikada nije boravio i iako oružje koje je korišteno u napadu oko manastira ima srbijansko porijeklo.

Nakon nekoliko dana „skrivanja“ Radoičić je priveden u Srbiji. Prije privođenja Milan Radoičić je posredstvom Gorana Petronijevića priznao da je organizirao napad na sjeveru Kosova, u kojem je ubijen jedan kosovski policajac, ali i četvorica Srba u protivterorističkoj operaciji. U pismu je naglašeno i to da mu srbijanske vlasti nisu pomagale u napadu te da je s njima „imao različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru“.

Usput, Petronijević je ruski lobista kojem je doskora bio zabranjen ulazak u BiH, ali mu je, dolaskom na vlast trojke i njihovih partnera, SNSD-a i HDZ-a, zabrana ukinuta. U Haagu je zastupao Veselina Šljivančanina, bio je član advokatskog tima Radovana Karadžića, bio je branilac Bratislava Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije koji je bio optužen da je uz pomoć ruskih obavještajaca pokušao državni udar u Crnoj Gori. Čest je gost Dodikovog privatnog radio-televizijskog servisa RTRS.

Milan Radoičić izuzetno je blizak aktuelnom srbijanskom režimu, odnosno predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci. Iz Radoičićevih prethodnih poteza mogla se jasno uočiti spona sa službenim Beogradom, što znači da je priča o njegovoj navodnoj samovolji u ovom slučaju ništa drugo doli nevješti pokušaj aboliranja krivice zvaničnog Beograda koji skoro deset dana „nije uspijevao“ lišiti ga slobode.

Simptomatično je i to da je hapšenje Milana Radoičića uslijedilo nakon što je Aleksandar Vučić gostovao kod Christiane Amanpour na CNN-u, koja je insistirala na odgovoru na pitanje hoće li biti uhapšen. Hapšenjem Milana Radoičića čelnik naprednjaka (radikala) vjerovatno misli „smiriti“ SAD, dokazati svoje (kvazi)partnerske namjere, a pretpostaviti je da je smislio i plan njegovog puštanja na slobodu jer mu je kao korisni idiot od izuzetne važnosti na terenu.

Sigurno je to da će mnogi u Srbiji ovih dana slaviti Milana Radoičića kao heroja, dok će se Aleksandar Vučić od skoro gotovine koju je imao od Zapada sada morati boriti i za kusur.