Čelnici država članica Evropske unije okupit će se danas i sutra na redovitom proljetnom sastanku gdje će, među ostalim, donijeti odluku o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Čelnici EU na sastanku u decembru prošle godine dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što zemlje poduzmu relevantne korake navedene u izvještaju Evropske komisije o proširenju. Također su izrazili spremnost za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom kada bude postignuta neophodna usklađenost s kriterijima za članstvo.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen prošle sedmice ocijenila je da je BiH, otkako je dobila kandidatski status, napravila ''impresivne korake'' u evropskim integracijama.

- Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma - rekla je tada von der Leyen.

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković željno iščekuje odluku Evropskog vijeća da počne slaviti na društvenim mrežama. Sarajevo i Mostar okićeni su zastavama Evropske unije. Sve je spremno za slavlje. Banja Luka nije. Nema se tu šta slaviti, smatraju u manjem bh. entitetu.

Zapravo, vijesti koje dolaze iz Evropske unije ukazuju na to da će biti donesena odluka o početku pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom, ali ne i datum početka pregovora. Datum početka pregovora može biti za nekoliko mjeseci, a može biti i za nekoliko godina. Ima primjera i ovakvih i onakvih. Ipak, prema najavama, ima jedna konkretna odrednica kada će pregovori uopće moći početi – kada Bosna i Hercegovina ispuni onih famoznih 14 kriterija koje je Evropska komisija navela u svome mišljenju u maju 2019. godine.

 Za preporuku o otvaranju pregovora Evropska komisija je postvaila uslov usvajanje tri zakona, naše vlasti su uspjele usvojiti dva, a treći – tri puta su obećali i tri puta slagali, kažu da će naredne sedmice biti na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara, pa na dan sjednice ga povuku s dnevnog reda. Za pet godina nisu uspjeli ispuniti 14 kriterija, nego su cigančili po evropskim metropolama da im spuste kriterije, niže, još niže, ma još niže, da bi došli do tri, od kojih su ispunili dva. Sve ono što bh. vlasti nisu uradile ranije, moraju uraditi da bi dobili datum početka pregovora. Osim ako se ne vrate staroj taktici cigančenja. A tek pregovori, oni traju i traju, otvaraju se poglavlja, jendo pojedno, a ne zantvaraju. I to traje godinama. Bićemo sretni ako naši unuci dočekaju ulazak u Evropsku uniju. Ako tada bude postojala.

Nemojmo se zavaravati, ni za ovaj “historijski” napredak kako ga zovu Konaković i Von der Leyen, nisu zaslužne bosanskohercegovačke vlasti, a ni simpatije Evropske unije prema našoj državi. Priznanje se mora odati isključivo Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije, jer je naredio svojoj vojsci da napadne Ukrajinu. Lijepi strah. Tek tada su u Evropskoj uniji uvidjeli da je pristupanje EU strateško, geopolitičko pitanje više nego tehnokratsko kako su ga do sada predstavljali. Samo zbog Rusije, a dobrim dijelom i Milorada Dodika, čestog gosta izopćenog ruskog predsjednika Putina, Evropska unija postaje fleksibilnija, a kriteriji niži. Da budemo sasvim jasni, kriteriji nisu pali zbog kmečanja i puzanja Elmedina Konakovića po Zagrebu, nego zbog Putina, njemu hvala.