Velika Britanija će vjerovatno uvesti ograničenja na prodaju oružja Izraelu, otkriva Middle East Eye. Također se očekuje da će odustati od prigovora na nalog Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje visokih izraelskih lidera.

Dobro obaviješteni izvori u Laburističkoj stranci rekli su za MEE da će vlada u narednim danima vjerovatno uvesti određena ograničenja na prodaju oružja, ali neće u potpunosti obustaviti prodaju.

Razvoj događaja dolazi nakon što je ministar vanjskih poslova David Lammy prošle sedmice rekao da je zatražio sveobuhvatnu reviziju usklađenosti Izraela s međunarodnim humanitarnim pravom prvog dana svog mandata.

Izvori su rekli za MEE da će najavljena ograničenja vjerovatno biti vezana za prodaju ofanzivnog oružja. Ministar vanjskih poslova rekao je poslanicima prošle sedmice da s obzirom na napade Huta, Hezbolaha i Hamasa na Izrael, "ne bi bilo ispravno imati potpunu zabranu".

Više od 100 britanskih izvoznih dozvola za prodaju oružja, vojne opreme i drugih kontrolisanih artikala u Izrael odobreno je od oktobra 2023.

Odeljenje za poslovanje i trgovinu podnijelo je izjavu Višem sudu u januaru koja je pokazala da je vladina jedinica koja nadgleda izvoz oružja identifikovala 28 dozvola i 28 nerješenih zahtjeva za dozvole za opremu označenu kao onu „koja će najverovatnije biti korišćena od strane ID u ofanzivnim operacijama u Gazi”.

Chris Doyle, direktor Vijeća za arapsko-britansko razumijevanje, rekao je za MEE: „Mogući koraci koje vlada Ujedinjenog Kraljevstva možda preduzima u prodaji oružja Izraelu bit će vrlo dobrodošli ako predstavljaju značajno ograničenje za prodaju tog oružja.”

Prošle sedmice Međunarodni sud pravde izdao je savjetodavno mišljenje da je izraelska okupacija palestinske zemlje nezakonita i da se treba okončati "što je prije moguće".

U njemu se navodi da su države članice ICJ-a, uključujući Veliku Britaniju, dužne "preduzeti korake da spriječe trgovinske ili investicione odnose koji pomažu u održavanju ilegalne situacije koju je stvorio Izrael".

To je dovelo do ponovnih poziva vladi da obustavi prodaju oružja Izraelu.

Zaki Sarraf, pravni službenik Međunarodnog centra pravde za Palestince, rekao je: “Postoje naznake da bi vlada Ujedinjenog Kraljevstva mogla ograničiti prodaju oružja Izraelu i povući svoje prigovore na naloge za hapšenje ICC-a. Ovi koraci se moraju sprovesti bez odlaganja“.

“Sve manje bi Ujedinjeno Kraljevstvo učinilo saučesnikom u opsežnim izraelskim ratnim zločinima protiv Palestinaca. Da bi se podržala pravda i međunarodno pravo, hitna akcija nije neophodna samo za spašavanje života – ona je imperativ.”

Katie Fallon, menadžerica za zagovaranje u Campaign Against Arms Trade, rekla je za MEE da svaka obustava izvoza oružja mora uključivati ​​"značajan doprinos UK-a F-35 i F-16 avionima koji trenutno bacaju bombe na Gazu".

To uključuje isporuku mlaznjaka "preko SAD-a ili drugih zemalja na osnovu 'otvorenih' ili 'inkorporacijskih' dozvola, kao što je trenutno slučaj."

Očekuje se i da će Velika Britanija u narednim danima odustati od prigovora na odluku MKS-a o tome može li se izdati nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prema dobro obaviještenim izvorima unutar Laburističke stranke.

Pod prethodnom konzervativnom vladom, Ujedinjeno Kraljevstvo je 10. juna podnijelo zahtjev za pružanje pismenih informacija tvrdeći da, budući da palestinske vlasti nemaju nadležnost nad izraelskim državljanima prema Sporazumu iz Osla, ne mogu prenijeti nadležnost na MKS. Sudije MKS-a su 27. juna odlučile da Ujedinjeno Kraljevstvo može podnijeti pravne argumente u slučaju.

Zvaničnici laburista upoznati su nekoliko dana nakon izbora da nova vlada vjeruje da MKS ima jurisdikciju nad Gazom, ali su uslijedili izvještaji da SAD lobiraju da Laburisti ne odustanu od pravnog prigovora.

Dana 15. jula, izraelske novinske kuće objavile su da je Velika Britanija uvjerila Izrael da će ostati pri svom prigovoru.

Doyle je rekao za MEE da bi laburistička vlada trebala pokazati svoju posvećenost međunarodnom pravu tako što će dozvoliti sudu da "svoje odluke donosi bez političkog uplitanja".

"Takođe je veoma važno da Britanija pokaže da ni na koji način neće nastaviti da bude saučesnik u onome što se dešava u Gazi, kao što je to do sada bio slučaj", dodao je.

“To je prilika da ova vlada zapravo okonča to saučesništvo. I šalje signal za koji se nadam da će ga i druge zemlje slijediti.”

Ovakav razvoj događaja dolazi kada se laburisti suočavaju sa sve većim pritiskom civilnog društva i grupa za ljudska prava da obustave prodaju oružja Izraelu.