“VIZIJA 2043 - 100 godina moderne državnosti Bosne i Hercegovine” naziv je konferencije koju su danas u Sarajevu organizirali Senat SDA BiH, Politička akademija SDA BiH i Asocijacija mladih SDA BiH, a koju je otvorio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović. Cilj je kroz otvoren razgovor članova stranke, ali i osoba koji nisu članovi SDA, ali imaju slične ideje, definirati zadaće za narednih 20 godina.

“Niko od nas nije izabrao zemlju u kojoj će se roditi, zemlja je naša sudbina. Mi danas ne pravimo novu viziju Bosne i Hercegovine, 2043. godina je godina u kojoj se puni 100 godina moderne bosanskohercegovačke državnosti, i na analizi tog perioda hoćemo da ocjenimo šta nam je raditi narednih 20 godina. Naša vizija je onakva kavu je utemeljio rahmetli Alija Izetbegović, ona je vrlo precizna, jasna – slobodna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, zemlja slobodnih ljudi, u kojoj svi imaju jednaka prava, da u bogatom društu uživamo u našim različitostima”, izjavio je predsjednik Senata SDA, Nedžad Branković.

Branković je dodao kako je “naša zadaća da aktiviramo misleće potencijale u stranci SDA i širem krugu ljudi kojima imaju bliske ideje i definiramo naše zadaće za narednih 20 godina kako bismo pripremili ovu zemlju za ugodan život narednim generacijama koje dolaze”.

Viziju, kako je kazao, terminiraju sile koje se opiru jasnim vizijama i “mi želimo identificirati te sile koje usporavaju našu viziju i nalaziti odgovore da ih spriječimo u njihovom destruktivnom djelovanju”.

Prema njegovim riječima, evropska BiH je jedan od konačnih ciljeva, ali do postizanja tog cilja trebamo razviti mrežu aktivnosti u različitim sferama djelovanja, tu se podrazumijeva mnoštvo pojedinačnih projekata i programa, angažovanja dosta ljudskih i drugih resursa da to izgradimo.

“Zbog toga imamo tri panela: ustavno-pravna pozicija i pravna sigurnost, odbrambeni i sigurnosni kapaciteti, drugi panel je vezan za stanovništvo i populaciju, a treći je vezan za ekonomski sistem, enegretsku nezavisnost i infrastrukturnu integriranost. Sve to vodi ka cilju - evropska BiH, zemlja slobode i prosperiteta za sve njene građane”, rekao je Branković.

Istaknuo je da je trenutna situacija takva da treba da alarmira sve potencijale onih koji vole Bosnu i Herecgovinu, one koji za nju vežu svoju sadašnjost i budućnost, kako bismo zajedno pronašli najbolja rješenja koja harmonizraju ukupne odnose, a ta rješenja su svakako izgradnja ekonomije i bogatog društva.

Direktor Političke akademije SDA, Sedad Dedić, je kazao kako SDA organizacijom ove konferencije nastoji, nasuprot denopolitičkih ciljeva, stvova i konfronatacija, u javni prostor nametnuti razgovor o strateškim ciljevima Bosne i Hercegovine i na takav način u fokus javnosti staviti ono što će donijeti unaprijeđenje stanja i života građana BiH.

Govoreći o Ustavu BiH, koji se često smatra ograničavajućim za razvoj države, Dedić je kazao da sama pozicija Ustava u ovom trenutku nije dovoljno iskorištena, dejtonski Ustav, kao dio Općeg mirovnog sporazuma je proces, parvo je proces, i daje mogućnost da se taj Ustav unapređuje.

“Mi se suočavamo sa jednim izazovom, pravo da bi bilo pravo u punom smislu te riječi mora imati aktivne i snažne instrumente fizičke prisle i na takav način aktere koji ne poštuju pravni sistem zaustaviti i eliminisati njihovo negativno djelovanje. Ne smije biti nezamjenjivih pravnih normi zato što paravo prati život, život se mijenja, a norme koje se ne mijenjaju zaustavljaju život. Pravo je okvir i nikada ne smije da stoji ispred života, životnih procesa. U tom smislu Ustav i pravne norme moraju da se usklađuju sa euroatlantskim integracijama, sa realnim, životnim potrebama”, rekao je.

Prema Dedićevim riječima, današnja konferencija je samo početak višemjesečne aktivnosti koju će SDA provoditi u razvijanju adekvatnog, konstruktivnog programa koji će na neki način biti dodatni izazov svim političkim rivalima da se takmičimo u dobrim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.