Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je mandat Misije EUFOR-Althea u Bosni i Hercegovini na godinu dana. Odluka je na početku večerašnje sjednice, posvećene stanju u BiH, jednoglasno podržana.

Na sjednici se očekuje obraćanje ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja, kao i čitanje izvještaja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Vijeću sigurnosti se prvi obratio predstavnik Irske koji je, između ostalog, kazao da podržavaju Ured visokog predstavnika u BiH, kao i ostanak EUFOR-a u zemlji.

- Irska je ponosna što učestvuje u ovoj misiji. Njeno prisustvo je važno – rekao je podržavši i sigurnost i stabilnost BiH.

Osvrnuo se i na održane izbore u BiH 2. oktobra te je izrazio zabirnutost zbog jednostranih poteza koji dovode do etničkih napetosti.

Obratili su se i predstavnici Meksika, Norveške, Francuske, SAD-a...

Ranije je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio svoj redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti s kojim su se članice upoznale. U izvještaju je, između ostalog, naveo da, s obzirom na političku situaciju, preporučuje povećan angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i omogućene ključne reforme.

- S tim u vezi, u izvještaju se navodi da EUFOR-ALTHEA nastavlja igrati vitalnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i da je njeno prisustvo u Bosni i Hercegovini i dalje neophodno - naveo je Schmidt.