Na sastanku bi trebali biti utvrđeni rokovi u procesu formiranja nove Vlade, a od toga će ovisiti i kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora SDA TK na kojoj će biti donijeta odluka o mandataru za sastav Vlade TK, prenosi Faktor.

Podsjećamo, većinu u TK predvodi Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika u kantonalnoj Skupštini, a čine je još Demokratska fronta (DF) sa četiri i dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju kao nezavisni. Također, tu su još i dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH) i jedan Socijaldemokrata (SD) BiH, što čini ukupno 22 zastupnika u Skupštini TK, gdje je za minimalnu većinu potrebno 18 ruku.

Izvršni odbor SDA ima šest prijedloga za mandatara. Gradske i općinske organizacije ove stranke kandidirale su Irfana Halilagića, Asima Aljića, Begana Muhića, Senadu Dizdarević, Hajrudina Mehanovića i Rijada Joldića.

Kako saznajemo, ova većina koja je na okupu već tri mjeseca, još je stabilna, a što se pokazalo i u decembru kada je usvojen kantonalni budžet za ovu godinu.

Kada su u pitanju pozicije u izvršnoj vlasti SDA će dobiti premijera i osam ministarstava, DF tri ministarstva, a SBiH jedno. S obzirom na to da SDA ima potpisan sporazum sa SDBiH, ova stranka će dobiti određene pozicije, ali još nije precizirano koje.