Obećano - ispunjeno! Muzej „Valter brani Sarajevo“ na Bistričkoj stanici, gdje i pripada. Objavila je jučer gradonačelnica Srajeva Benjamina Karić. Dakle, svečano je taj muzej otvoren prostorijama stare željezničke stanice na Bistriku.

„U znak očuvanja sjećanja na kultni film, jedan od simbola antifašističke tradicije Sarajeva. Još jedna turistička atrakcija za sve one kojima je Sarajevo bilo ili će biti nezaobilazna destinacija. Neka počne putovanje kroz vrijeme, s novim uspomenama i emocijama.  Uz odmor i pogled na prekrasnu panoramu našeg voljenog Sarajeva. 'Vidite li ovaj grad? To je Valter'“, napisala je gradonačelnica Karić.

Bila bi to još jedna nebitna vijest da istu niste možda ranije negdje čuli, pročitali. Pa osjećaj vas ne vara. Muzej „Valter brani Sarajevo“ otvoren je 2022. godine, kada je otvorena i obnovljena Bistrička stanica. Gradonačelnica je i tada otvorila rekonstruiranu Bistričku stanicu i Muzej.

Ali, to nije sve. Muzej „Valter brani Sarajevo“ otvoren je, zvanično, tri godine ranije. „U povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva, uz prisustvo velikog broja zvanica, u Sarajevu je danas svečano otvoren Muzej 'Valter brani Sarajevo', prvi filmski muzej na Balkanu, posvećen istoimenom kultnom filmu u režiji jednog od najvećih bh. filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, snimljenog davne 1972. godine. Riječ je o multimedijalnom muzeju i projektu koji je pokrenula ekipa Filmskog centra Sarajevo, na čelu s direktorom ove ustanove, nagrađivanim bh. rediteljem, scenaristom i producentom Jasminom Durakovićem“, objavila je Anadolija sada već daleke 2019. godine. Muzej je tada svečano otvorio tadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka.

Valter je Valter, al triput je triput.