Izraelska vlada danas je jednoglasno donijela odluku o zatvaranju ureda televizije Al Jazeera u Izraelu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je njegova Vlada odlučila zatvoriti Al Jazeeru u Izraelu.

A prošlog mjeseca, izraelski Kneset (parlament) usvojio je zakon kojim se dozvoljava zatvaranje stranih televizija, uključujući i Al Jazeeru.

Prema tom zakonu, ministar komunikacija ima ovlaštenje da zatvori strane medijske kuće koje djeluju u Izraelu i zaplijeni njihovu opremu ako ministar odbrane utvrdi da njihovo emitiranje predstavlja "stvarnu štetu po sigurnost države".

"Naše naredbe će odmah stupiti na snagu", rekao je ranije danas ministar komunikacija Shlomo Karhi nakon što je potpisao naredbu o zatvaranju kanala.

Naveo je da je "prošlo previše vremena i da je bilo previše nepotrebnih zakonskih prepreka da bi se konačno zaustavila dobro podmazana huškačka mašina Al Jazeere, koja šteti sigurnosti države".

Odluka Vlade Izraela da zatvori studio Al Jazeere u Jerusalemu nije iznenadila budući da ime je ova medijska kuća bila „trn u oku“ zbog svakodnevnog i nepristrasnog izvještavanja o genocidu koji izraelska vojska vrši nad stanovništvom Pojasa Gaze.  

Nakon Vladine odluke, policijske snage upale su njihovo sjedište u Jerusalemu kako bi zatvorili studio i zaplijenili opremu.

A „prehrabri“ izraelski vojnici koji su se nedavno vratili sa ratišta u Gazi pridružili su se akciji policije, koja je zaposjela studijske i uredske prostore ove TV-kuće, smještene u jednom jerusalemskom hotelu.

Komentirajući fotografiju vojnika koji se slikali ispred Al Jazeerinih kancelarija, Shlomo Karhi, izraelski ministar komunikacija, koji je inače vodio cijeli proces oko gašenja Al Jazeere, napisao je na platformi X:  "Poštovanje našim herojskim ratnicima. Niko vam ne može ništa.“

 

Al Jazeera je do danas imala ured u Izraelu i tim dopisnika koji su radili tokom cijele godine, uključujući pokrivanje izraelskih napada na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 34.600 Palestinaca.