Melonijina stranka Braća Italije, koja ima korijene u poslijeratnom fašističkom pokretu, izazvala je zabrinutost širom Evropske unije pobijedivši na izborima u septembru prošle godine.

Vlast je preuzela u oktobru na čelu koalicije koju čini protuimigrantska Liga Mattea Salvinija i desničarska Forza Italija Silvija Belusconija.

U roku od nekoliko sedmica uveli su zakone za suzbijanje masovne imigracije i, pošto su obećali da će zaštititi tradicionalne porodične vrijednosti, zabranili su mjesnim vlastima da registriraju djecu istospolnih parova.

No Meloni je svjesna potrebe da bude vjerodostojna na ekonomskom planu i, unatoč tome što je podijelila milijarde eura kako bi pomogla Italijanima da se nose s rastućom inflacijom i mjerama za smanjenje poreza, predana je smanjenju italijanskog golemog duga i deficita.

Smatrajući se „majkom kršćankom”, ublažila je svoju nekada eksplozivnu retoriku i na svjetskoj pozornici nastoji ostaviti dojam stabilnosti, uključujući pružanje snažne podrške Ukrajini nakon ruske invazije.

Komentatori ističu da, iako se prikazivala radikalnom kako bi osvojila vlast, Meloni mora povećati podršku u javnosti želi li na vlasti i ostati.

„Jako, jako brzo se pomaknula na centar... ciljajući šire od radikalno desnog biračkog tijela”, rekao je Daniele Albertazzi, profesor politologije na britanskom Sveučilištu u Surreyju.

Melonina izborna pobjeda dijelom se pripisivala tome što je bila novo lice, čelnica jedine stranke koja nije ušla u vladu nacionalnog jedinstva Marija Draghija.

Za sada uživa stabilnu potporu u javnosti. Zadnje ispitivanje YouTrenda pokazalo je da Braću Italije podržava 28,6 posto ispitanika, više nego u septembru kada su osvojili 26 posto glasova.

Na domaćoj pozornici koalicija je brzo djelovala kako bi dokazala da će ispuniti svoja predizborna obećanja, u čemu joj je pomogla slaba opozicija.

Prva odluka o imigraciji ograničila je aktivnosti humanitarnih organizacija koje organiziraju spašavanja migranata na Sredozemnom moru, a Meloni je zatim ukinula posebnu zaštitu za migrante koji ne ispunjavaju uvjete za izbjeglice.

Kritičari su upozorili da bi te mjere mogle stajati ljudskih života i ranjivim skupinama uskratiti temeljna ljudska prava.

Ove se godine na italijanskim obalama iskrcalo gotovo 35.000 ljudi, četiri puta više nego u istom periodu 2022. i 2021. godine.

Ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida, njezin bliski saradnik, izazvao je ove sedmice kritike upozorivši da bi migranti mogli zamijeniti Italijane koji već desetljećima imaju nisku stopu nataliteta.

Meloni je obećala više pomagati porodicama, kritizirajući istovremeno, kako ga je nazvala, „LGBT lobi”.

Ranije ove godine koalicija je blokirala mjesne vlasti koje su registrirale djecu istospolnih parova jer nije postojao nacionalni pravni okvir za to pitanje.

Francesco Galietti iz konsultantske kompanije Policy Sonar rekao je da je cilj mnogih mjera na unutarnjem planu, koje uključuju naširoko ismijan prijedlog da se zabrani korištenje stranih riječi u javnoj komunikaciji, zadržavanje Meloninih saveznika na okupu.

Većina vladine unutarnje politike „ima korijene u koalicijskim nadmetanjima”, rekao je za AFP.

Komentatori pozorno prate Salvinija, koji je prisiljen biti druga violina pošto je Meloni pridobila mnoge njegove birače.

Za sada, kao zamjenik premijerke i ministar za infrastrukturu, provodi glavninu vremena putujući po Italiji, što naveliko ističe na društvenim medijima.

Meloni je istovremeno prava premijerka koja odlazi u posjete i prima svjetske čelnike i pazi da ne učini neki pogrešan korak.

„Čini mi se daleko najprofesionalnijom političarkom koju imamo u ovom trenutku”, rekao je Galietti.

Braća Italije nekada su se zauzimali za izlazak iz eurozone, ali Meloni pazi da izbjegne sukobe s EU-om, unatoč početnom sporu s Francuskom oko toga tko bi trebao primiti brod s migrantima.

„Na međunarodnoj pozornici pozicionirala se na prilično umjeren način, osobito glasno ističući svoj atlantizam i potporu Ukrajini”, rekla je Marianna Griffini, predavačica na evropskim i međunarodnim studijima na Kraljevom koledžu u Londonu.

„U pogledu EU, važno je što je Meloni jednostavno mirna i poslušna.”

Italija bi trebala dobiti gotovo 200 milijardi eura od evropskog fonda za oporavak od pandemije do 2026., a zauzvrat mora provesti strukturne reforme.

Zadnja isplata očekivana u martu odgođena je dok se ne održe nove konsultacije s Bruxellesom, ali Meloni inzistira da nema razloga za zabrinutost.