Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu u kojoj stoji da Zakonom o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža. Za ovu odluku su, jednoglasno, glasale sve sudije Ustavnog suda FBiH.

Odlukom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do izmjena u raspodjeli sredstava iz budžeta, tj. do promjene „pondera“, kojim je pojedinim kantonima u većem bh. entitetu pripalo i do 30 miliona KM više na godišnjem nivou.

Ovo je bio rezultat višemjesečne borbe prvenstveno člana Stranke demokratske akcije i u proteklom mandatu šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Zeničko-dobojskog kantona, Jasmina Duvnjaka, ali i političkih figura drugih kantona, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost. Naime, riječ je o jednom od rijetkih problema u vezi s kojim su zastupnici jedne političke stranke glasali drugačije, u zavisnosti od toga dolaze li iz Sarajeva ili nekog drugog dijela FBiH. Ipak, većinom zastupnika u oba doma – Predstavničkom i Domu naroda – odluka je donesena početkom godine, ali i osporavana od nekoliko sarajevskih općina pred Ustavnim sudom FBiH.

„Trpjeli smo i istrpjeli ponajviše kolega Salko Zildžić i ja, uz ostale zastupnike/delegate koji su nas podržavali. Upućivane su nam gnusne uvrede, bili su tu i medijski pritisci, prijetnje, cinična omalovažavanja od političke i akademske zajednice iz 'najjačeg' kantona. Kolege iz Kantona Sarajevo, ne želim im nakon ove naše velike pobjede ni imena spominjati, a ponajviše ih je u ovoj 'osmorci', su nas nazivali neznalicama, jadnicima, siledžijama, mrziteljima glavnog grada, lokalnim populistima i rušiocima ekonomskog sistema... Najjačem kantonu nismo ukinuli totalno povlašteni ponder, lično nisam bio za totalno ukidanje jer ipak Kanton Sarajevo ima određene posebne rashodovne potrebe, nego smo reducirali dosadašnji ponder 2 na 1,3. Novim zakonom osigurali smo od 1. januara 2023. godine i u narednim godinama više miliona KM za ostalih devet kantona“, prva je reakcija Jasmina Duvnjaka nakon objavljivanja presude.

Nakon što su izgubili parlamentarnu utakmicu i utakmicu argumenata na javnim raspravama, on ističe da su „pokušali njihovi 'pravni eksperti' osporiti ustavnost ovog zakonskog akta“.

„I nisu uspjeli, Zakon je u skladu s Ustavom. Nisu bili upravu jer ne shvataju da u državi moraju vladati načela solidarnosti, pravde, socijalne kohezije i da se novac raspodjeljuje u skladu s ustavnim nadležnostima i javnim poslovima dodijeljenim nižim nivoima vlasti (fiskalni federalizam), a ne po inerciji i volji centara političke i finansijske moći. Država nije firma, pa da se novac od indirektnih poreza, općih poreza kakav je PDV, dijeli kao dividenda u dioničkom društvu“, dodao je.

Očekuje se povećanje prihoda skoro svih kantona u FBiH, dok će dolaziti do postupnog smanjenja koeficijenta za Kanton Sarajevo, za koji je utvrđeno do je do sada imao povlašten status u raspodjeli. Uprkos svemu, ovaj kanton i dalje će imati značajno veći koeficijent od većine drugih kantona.