Željka Cvijanović, predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Najavljeno je da će se Cvijanović sastati sa predstavnicima mnogobrojne srpske dijaspore, ali i sa članovima američkog Kongresa. 

Izvjesno je da ova političarka nastoji dobiti naklonost američkih političara, nakon što je Specijalni izaslanik američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Južnu i Srednju Evropu, Gabriel Escobar, u svom nedavnom izvještaju žestko kritizirao ponašanje Milorada Dodika, koji kontinuirano radi na urušavanju državnosti Bosne i Hercegovine. 

Dodik je također izrazio i nepoštovanje prema Escobaru, hvaleći se time novinarima kojima je pokazivao zapise sa međusobnog sastanka u kojem je čak i psovao. 

Kada je riječ o Cvijanović, vjernoj Dodikovoj "vojnikinji", ona je ranije potpisala ukaz prema kojem od 13. oktobra u RS-u ne važi izmjena krivičnog zakona BiH. Naime, zakon je nametnuo sada već bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a njime se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina, čime je direktno narušila autoritet Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Uprkos tome, Cvijanović bez problema odlazi u Sjedinjene Američke Države u kojoj će je ugostiti političari kojima se njen šef Dodik javno podsmijava.

Uzmemo li u obzir nedavne istupe srpskog zeta Matthewa Palmera, jasno je da postoje pojedinci koji predstavljaju politiku Sjedinjenih država na Zapadnom Balkanu a nemaju dobre namjere, u suprotnom Cvijanović i ostali Dodikovi saradnici ne bi imali otvoreni pristup Sjedinjenim Američkim Državama, posebno ne njenim političkim zvaničnicima i institucijama. 

Ovakav stav prema zvaničnicima RS-a jeste dokaz popuštanja međunarodne zajednice pred secesionističkim i šovinističkim politikama koje kontinurano rade na podjeli Bosne i Hercegovine, što je u suprotnosti sa zvaničnim stavom američkog predjednika Joe Bidena i američke vanjske politike.