Koalicija Država saopćila je jučer da izražava duboko razočarenje da kandidati za najviše pozicije u Bosne i Hercegovine bestidno pokušavaju iskoristiti ljude i svaku situaciju za prikupljanje jeftinih političkih poena.

- Najnoviji primjer toga je posjeta Denisa Bećirovića, potpredsjednika SDP-a i kandidata za člana Predsjedništva BiH Bihaću na dan dolaske učesnika regate kada je grad prepun Krajišnika iz svih gradova USK i dijaspore, koji se tu tradicionalno okupljaju tim povodom – navodi u saopćenju Koalicija Država.

Ubrzo je stigla reakcija. Kantonalni odbori SDP-a, NES-a, SBB-a i NiP-a u Unsko-sanskom kantonu demantovali su optužbe Koalicije Država na račun kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića da je iskoristio prepun Bihać kako bi poslao slike navodne podrške.

Na svom profilu na Facebooku večeras je reagirao i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

- Prvo sam mislio da je greška novinara, a onda se uvjerio da je to original saopćenja objavljen juče na stranici SDP-a. Ovo je saopćenje, kojeg je potpisalo 4 stranke- SDP, SBB, NES i NiP, neuvjerljivo pokušavajući odgovoriti Koaliciji Država na argumentirana pitanja njihovom kandidatu za Predsjedništvo BiH, pokazalo domet i nemoć ovog šarolikog društva – napisao je Šepić.

Dodao je da će se osvrnuti na samo dvije očajničke i blijede manipulacije iz tog teksta koje su primjer kako se ne bi trebalo komunicirati u javnom prostoru:

- U saopćenju, (valjda želeći da umanje značaj Koalicije Država), oslovljavaju nas sa "tzv. koalicija Država." A, činjenica je da je Koalicija Država formirana u Sarajevu, 9. decembra 2021. godine. Već tada smo obznanili javno svoj manifest i zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, Mirsada Hadžikadića, koji je bio i prvi zvanični kandidat za Predsjedništvo BiH. Dakle, više od pola godine prije nego što su se kandidirala ostala dva kandidata, Bećirović i Izetbegović. Zatim smo, prijavili Koaliciju Država za učešće na izborima 2022. godine na svim nivoima vlasti i predali zajedničke liste, na kojima se nalaze kandidati iz svih šest stranaka- članica Koalicije Država, kao i nestranački kandidati, istaknuti predstavnici civilnog društva i pojedinci. Sve su naše liste ovjerene u CIK-u i građani će na glasačkom listiću moći glasati za Koaliciju Država. Zato, jadno izgleda saopćenje u kojem se spominje "tzv. koalicija Država". Toliko o političkoj i profesionalnoj korektnosti - stoji dalje u objavi Šepića.

Dalje navodi da ih u istom saopćenju oslovljavaju sa "tzv. koalicija Država", sebe oslovljavaju sa "ujedinjena opozicija".

- A evo nekoliko činjenica o tim "opozicionarima":

SDP- vlast u Kantonu Sarajevo, Unsko- sanskom kantonu, Gradu Sarajevo, Tuzla… donedavno u TK…

Narod i Pravda- vladajuća stranka u Kantonu Sarajevo, ministar u Novalićevoj Vladi FBiH, rukovodstvo Parlamenta FBiH, Parlamenta BiH…

NES/ A-SDA- vlast u USK sa SDP-om, u ZDK, BPK i HNK - u vlasti sa SDA… SBB- vlast u ZDK, BPK, u Vladi FBiH- 4 ministra - (imaju više ministara u Vladi FBiH i od SDA, a u pravilu su stranka - privjesak svakoj vlasti i većini koja ih želi…) To svi u ovoj zemlji znaju. Dakle, kad saberete sve ovo, imaju isto ili više pozicija i učešća u vlasti kao i SDA. E sad, koliko su ovi ljudi i stranke opozicija, zaključite sami.

Mogli su biti barem malo kreativniji pa sebi dati neko uvjerljivije ime, ali "ujedinjena opozicija" uz njihove slike, baš smiješno izgleda. Zato, su to "tzv.", u saopćenju, umjesto uz ime Koalicija Država, ako su već željeli da koriste, trebali staviti uz ‘ujedinjena opozicija’. To bi bilo tačnije i preciznije bi opisalo i nas i njih – napisao je predsjednik Nezavisnog bloka.