Povodom jučerašnjeg saopćenja ministra inozemnih poslova BiH, Elmedina Konakovića, da "MIP BiH pruža aktivnu podršku Ministarstvu bezbjednosti BiH nadležnom za proces evakuacije državljana BiH iz Gaze", reagirao je ministar bezbjednosti Nenad Nešić. Zamolio je „kolegu Konakovića da svoju nesposobnost da pravovremeno pomogne državljanima BiH što je zakonska obveza MIP-a, ne pokušava sakriti iza Ministarstva bezbjednosti“, stoji u reagiranju upućenom iz ministarstva kojim rukovodi Nešić, ministar kojeg je Konaković ne tako davno nazvao najboljim.

"Demagogija i pozerstvo ministra Konakovića nisu mi od kakve pomoći državljanima BiH u Gazi. Problem je očito nastao kada se trebalo konkretno i efikasno raditi. Sramota je za BiH da je više državljana BiH iz ratom zahvaćenog područja evakuisao ministar inostranih poslova Srbije nego ministar inostranih poslova BiH. Nadležnost MIP-a BiH je, prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH zastita državljana BiH na privremenom boravku u inostranstvu", ističe Nešić.

Diplomatsko-konzularna predstavništva u Egiptu, Izraelu, Jordanu i Kataru, objašnjava Nešić, obavezna su da pomognu drzavljanima BiH da im obezbijede putni list ukoliko nemaju važeću putnu ispravu.

"Ako su se pojavili neki rodaci rođaka koji nemaju državljanstvo BiH, a koje Konaković takode želi da dovede u BiH, naravno da će Granična policija, Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo bezbjednosti uraditi sve bezbjednosne provjere jer je u suštini riječ o migrantima. Ne pada nam na pamet da bez bezbjednosnih provjera ovdje puštamo strane državljane koji dolaze iz ratnih područja na kojima djeluju terorističke organizacije", naglašava Nešić.

On dodaje da ministar inostranih poslova Elmedin Konaković nije dostavio Ministarstvu bezbjednosti spisak od 54 osobe koje žele evakuaciju u BiH, pri čemu su svega njih 19 državljani BiH. "Da nam je dostavio ta imena, svakako bi mu odmah da informaciju da li među njima ima lica, stranih državljana, kojima ne treba dozvoliti da udu u avion za BiH. Ovako, na granici ćemo izvršiti provjeru tih lica i postupiti u skladu sa zakonskim propisima", navodi Nešić, zaključujući:

"Ubuduće kolegi Konakoviću savjetujem - kada nešto ne zna da uradi neka nam se slobodno obrati za savjet, rado ćemo mu pomoći. Pozerstvo i populizam su kratkog vijeka. Mi u tome ne želimo da se takmičimo, ali smo spremni na takmičenje u rezultatima rada."