Da je barem kao doktor bioloških nauka pronašao ili spasio neku endemsku biljku na Trebeviću, pa bi se na skandalozno režimsko uručivanje Šestoaprilske nagrade rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju moglo reći: “Onda gledaj, lafčino!”

Nažalost, nije.

Rektor Rifat Škrijelj nije otkrio ništa iz oblasti svoje struke, nije pronašao zlatnu ribicu u Miljacki, nije pronašao višak hlorofila i rješenje za zagađenost zraka u Sarajevu da bi zaslužio nagradu koju je dobio.

Ustvari, koliko god to izgledalo kao paradoks, ironija, kontradikcija ili neka pučka tragikomedija iz srednjovjekovnog perioda, rektor Rifat Škrijelj je od režimske “Trojke” nagrađen jer sistemski i ažurno uništava instituciju koju vodi. Politička je to nagrada politički obojenom rektoru.

Naime, prije dva mjeseca pisali smo da je na Webometricsovoj listi visokoškolskih ustanova, uz Šangajsku listu jednom od namjerodavnijih spiskova univerziteta na globalnom nivou, Univerzitet u Sarajevu doživio novi pad. Tadašnje ažuriranje pokazivalo je da se najstariji i najveći univerzitet u Bosni i Hercegovini nalazi na 1677. mjestu, što predstavlja pad za 172 pozicije u odnosu na juli prošle godine.

Na datum (6. 4. 2022), kada je reditelj Ahmed Imamović akademski hrabro protestirao uzviknuvši “uaa, Rifate Škrijelju” na dodjeli nagrade u sarajevskoj Vijećnici, Univerzitet u Sarajevu pao je za još dva mjesta i sada se nalazi na 1679. mjestu.

Dakle, ugled Univerziteta u Sarajevu u slobodnom je padu, kažu mjerodavne statističke činjenice. Međutim, ako mjerite prema standardima režimske “Trojke”, onda se za uništavanje institucije u kojoj ste na rukovodećoj funkciji dobivaju ugledne nagrade. 

Inače, za Rifata Škrijelja moglo bi se reći da je prvak u primanju tzv. funkcionerskih nagrada (to su one koje se daju iz koristoljublja, a primaju iz samoljublja). Od kada je postao rektor (2016. godine), Rifat Škrijelj neprestano prima nagrade. Zapravo, prije 2016. godine nije primio niti jednu jedinu nagradu, sudeći prema njegovoj biografiji koja se nalazi na službenoj stranici Univerziteta u Sarajevu.

Da Škrijelj ipak nečemu ili nekome doprinosi, dokaz je izdavanje neke nagradne Plakete za izuzetne zasluge i doprinos sarajevskom Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja 2019. godine. To je onaj fakultet koji je sprinterski završio Dino Konaković i oko kojeg se okuplja nipotistička pamet poput ona Jasmina Ademovića. Škrijelj se često može vidjeti na zapadnoj strani Mostara, što je sklonost političkoj navigaciji koja je očito primijećena i nagrađena još jednom nagradom iste te 2019. godine – “Večernjakovim pečatom za znanost”.

U svakom slučaju, ne postoji niti jedan opravdani razlog zašto bi rektor Univerziteta u Sarajevu primio Šestoaprilsku nagradu za nauku i obrazovanje. Nije značajno doprinio vlastitoj struci, nije unaprijedio rad Univerziteta, već baš suprotno od toga – unazadio ga je.

Rifat Škrijelj dobio je Šestoaprilsku nagradu za doprinos saradnji s režimskom “Trojkom”.

Uaaa, Rifate Škrijelju!