Politika | 30.08.2022.

GODIŠNJICA VELIKE POBJEDE

U Ambasadi Turkiye u Sarajevu upriličen prijem povodom Dana pobjede

Prigodnim manifestacijama i programima širom Turkiye i u diplomatskim predstavništvima izvan zemlje danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, posvećen velikoj pobjedi koju su turske snage izvojevale prije tačno 100 godina

R.I

U Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu večeras je upriličen prijem povodom Dana pobjede, 100. godišnjice ključne pobjede turskih snaga protiv grčkih u borbi za nezavisnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, zajedno s vojnim atašeom Republike Turkiye brigadirom Mustafom Sitki Tatarom je tim povodom u zgradi Ambasade Turkiye u Sarajevu primio veliki broj zvanica, predstavnika domaćih i međunarodnih institucija, diplomatskog kora, među kojima je bio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici misije EUFOR-a u BiH, turski privrednici i brojni drugi gosti.

Ambasador Girgin je tim povodom pročitao poruku predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana, u kojoj je turski predsjednik zahvalio svima koji dijele radost obilježavanja nacionalnog praznika s turskim narodom.

Podsjećajući da je velika pobjeda 30. augusta 1922. godine, izvojevana prije tačno 100 godina, pokazatelj šta je turski narod u stanju postići, Erdogan je u poruci istakao da je "naš narod odbivši da u neprijateljskom zarobljeništvu provede i jedan dan išao u pobjedu plašeći i samu smrt, hrabrošću s kojom je odbranio svoju slobodu".

Turski predsjednik je u pisanoj poruci istakao i kako su posljednji događaji od 15. jula 2016. godine, kada su teroristi FETO-a infiltrirani u redove turske vojske pokušali puč, a kome se suprotstavio narod braneći demokratiju na ulicama, pokazatelj da svijest i volja koja je bila nadahnuće velikoj pobjedi i danas itekako živa.

"Turkiye nastavlja sigurnim koracima u izgradnji bolje i svjetlije budućnosti", poručio je Erdogan i dodao kako njegova zemlja ide ka tome da zauzme mjesto koje joj pripada u novom svjetskom sistemu.

Prigodnim manifestacijama i programima širom Turkiye i u diplomatskim predstavništvima izvan zemlje danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, posvećen velikoj pobjedi koju su turske snage izvojevale prije tačno 100 godina. Uporedo s Danom pobjede, Turkiye danas obilježava i Dan oružanih snaga.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvodio je ranije danas državni vrh na svečanoj ceremoniji u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Praznik Dan pobjede i Dan Turskih pružanih snaga (TSK) se obilježava povodom sjećanja na posljednju bitku u ratu za nezavisnost, nakon koje je proglašena moderna Republika Turkiye.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turkiye Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su na današnji dan, prije 100 godina, zabilježile veliku pobjedu u Bitci na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turkiye koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Tendenciozni napadi na Biseru Turković zbog posjete Iranu odraz su neznanja i gluposti

Strogo upozorenje Kini sa samita u Italiji

EVROPSKA UNIJA: Ukrajina i Moldavija počinju pregovore 25. juna, Bosna i Hercegovina malo sutra

INTERVJU PREPUN MRŽNJE, LAŽI, UVREDA I ISLAMOFOBIJE: Srbi počinitelji genocida razumiju Jevreje koji čine genocid