Prvo je uhapšen Konakovićev blizak prijatelj i intimus Gordan Memija a zatim su uhapšeni i pripadnici FUP-a koje je ministar Konaković grlato branio na jednoj od svojih press konferencija u februaru ove godine.

Među uhapšenima u današnjoj akciji nalaze se i Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić, specijalci FUP-a, koji su u Sarajevu prije osam godina čuvali narko bosa Edina Gačanina Tita. Upravo je ovu trojicu uposlenika FUP-a Konaković tako strastveno predstavljao kao nevine žrtve progona u režiji Osmana Mehmedagića.

Dok je hapšenje Memije isprovociralo Konakovića na nezapamćeno agresivan napad na pravosuđe, pri čemu je prijetio da se pravosuđe upleteno u "progon" njegovog prijatelja Memije "neće dobro provesti", hapšenje trojice policijaca, koje je do prije neki dan predstavljao žrtvama nekakvog "režima", još ga nije potaklo da se oglasi.

No dan je dug a Konaković očito vrlo nervozan te je sasvim realno očekivati ponovono oglašavanje uvaženog ministra, pogotovo bude li uhapšen još neko od njegovih bliskih prijatelja ili saradnika koji se dovode u vezu s narko kartelima.