Povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant, bivša zaposlenica Twittera, rekla je da je platforma sada odgovorna za svaku treću pritužbu na internetski govor mržnje prijavljen u Australiji.

Inman Grant rekla je da Twitter ima 28 dana da pokaže ozbiljnost u pogledu rješavanja problema ili će se suočiti s kaznom od 700.000 australskih dolara za svaki dan prekoračenja datog roka.

Rekla je da Twitter mora provesti niz konkretnih koraka koji pokazuju "šta čini kako bi spriječio online mržnju na svojoj platformi i nametnuo vlastita pravila".

"Potrebna nam je odgovornost tih platformi i djelovanje da zaštitimo njihove korisnike", rekla je. "Ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, a to je ono što se želi postići pravnim obavijestima poput ove", dodala je.

Od kupovine platforme u oktobru 2022., Musk je otpustio više od 80 posto globalne radne snage pa i mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zlostavljanja.

Musk je u novembru proglasio široku amnestiju koja je omogućila desecima hiljada suspendiranih ili zabranjenih računa da se vrate na platformu.

"Čini se da je Twitter propustio priliku u borbi protiv mržnje", rekla je Inman Grant koja je radila na kibernetičkoj sigurnosti u ovoj kompaniji nakon 17 godina u Microsoftu.

Rekla je da nadzorno tijelo nije jedino zabrinuto "zbog sve većih razina toksičnosti i mržnje na Twitteru koja posebno ciljaju na marginalizirane zajednice".

Australija predvodi globalnu akciju reguliranja platformi društvenih medija, a ovo nije prvi put da je Inman Grant javno prozvala Twitter.

Pisala je Musku u novembru i izrazila mu bojazan da će otpuštanje velikog broja zaposlenika dovesti do toga da se kompanija neće moći pridržavati australskih zakona.

Novinar Stan Grant, jedna od najuglednijih u Australiji, rekao je u maju da je podnio pritužbu Twitteru zbog "nemilosrdne rasne prljavštine" na koju je naišao dok je koristio platformu.

Veliki muzički izdavači u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su pravnu tužbu protiv Twittera ovog mjeseca. Tvrde da platforma nije uspjela zaustaviti "nekontrolirano" kršenje autorskih prava.

Povjerenik Evropske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton optužio je u junu Twitter da je odabrao "konfrontaciju" nakon što se povukao iz dobrovoljnog Kodeksa dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.