Ministar industrije i tehnologije Republike Turkiye Mehmet Fatih Kacir, obraćajući se na 13. Sarajevo Business Forumu, poručio je kako unapređenje saradnje u oblasti industrije i tehnologije, u svim oblastima privrede, svima samo može donijeti mir, stabilnost i prosperitet. Poručio je kako će Turkiye uvijek podržavati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i cijele regije Balkana, javlja Anadolu.

Sarajevo Business Forum (SBF), trinaesta po redu smotra investitora, poslovnih ljudi i ekonomskih stručnjaka, brojnih predstavnika država i vlada regije i svijeta, zvanično je počeo u srijedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Turski ministar Kacir je na samom početku obraćanja istakao kako Sarajevo Business Forum pruža odličnu priliku za raspravu o tome kako unaprijediti regionalnu ekonomsku saradnju na Balkanu.

„Kao ministar industrije i tehnologije, želim naglasiti da je Turkiye u potpunosti predana dijeljenju i korištenju naših iskustava za poticanje tehnološkog napretka, digitalnog i industrijskog rasta i prosperiteta širom Balkana. Svjesni smo da razvoj i stabilnost na Balkanu moraju ići zajedno s ekonomskim progresom“, naglasio je Kacir.

Osvrnuvši se i na trgovinske odnose Turkiye i Bosne i Hercegovine, Kacir je podsjetio kako je robna razmjena prošle godine premašila 900 miliona dolara, te kako očekuje da će do kraja ove godine premašiti milijardu dolara.

„Uvijek ćemo podržavati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i cijele regije Balkana“, podvukao je Kacir.

Posebno je naglasio značaj unapređenja saradnje u oblasti industrije i tehnologije.

„Na svim međunarodnim platformama ističemo da bi unapređenje saradnje u oblasti industrije i tehnologije, u svim oblastima privrede samo svima donijelo mir, stabilnost i prosperitet. S obzirom na trenutnu geopolitičku i ekonomsku klimu, lično mislim da tajming ne može biti bolji da se radi i glasno govori o tome“, poručio je Kacir.

Govoreći o aktivnostima koje provode u Turkiye, Kacir je rekao da njegova zemlja daje poticaje za ulaganja u obnovljive izvore energije, koji danas čine 55 posto ukupnog instaliranog kapaciteta.

„Ne samo da koristimo, već isto tako imamo proizvode zelene energije. Danas je Turkiye na prvom mjestu u proizvodnji solarnih panela u Europi. Spremni smo i zainteresirani za saradnju u oblasti zelene energije sa svim zemljama Balkana. Put do zelenog rasta nudi značajne izglede Turkiye i balkanskim zemljama da još tješnje sarađuju u budućnosti“, rekao je Kacir.

Dodao je kako sličan prozor mogućnosti postoji i u oblasti digitalizacije i inovacija.

„Tehnološki razvoj je ključ budućnosti, za sve. Svjesni smo da je najlakši i najodrživiji način da to učinimo, ubrzati, produbiti i proširiti suradnju između naših zemalja, a da nikoga ne izostavimo. Bosna i Hercegovina, kao blistavi mozaik Balkana je savršeno mjesto za postizanje ovog cilja. Nadam se da će forum potaknuti sve nas na realizaciju novih projekata za budućnost“, zaključio je Kacir.

Ministar Kacir će tokom posjete Bosni i Hercegovini danas u Sarajevu održati niz sastanaka.

Ovogodišnji SBF okuplja ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku saradnju.