Haris Šabanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, reagirao je nakon što je ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, pozvao na javno sučeljavanje predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, zbog neusvajanja "Plana reformi".
 
Šabanović kaže, kako je Konaković "za sve u potpunom neznanju optužio mehanizam koordinacije, čiju je proceduru usaglašavanja i usvajanja svojevremeno kao kadar SDA vodio njegov drugi zamjenik Denis Zvizdić".

- Elmedin Konaković, ne da je promašio koš, nego lopta nije dotakla ni obruč pa je još i završila u autu. Javno je isprozivao svog drugog zamjenika iako sa usvajanjem ovog plana reformi nikakve veze nema spomenuti mehanizam koordinacije nego zapravo Odluka Vijeća ministara BiH o formiranju i imenovanju Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni balkan od 17. januarab 2024. godine za koju je glasao i Elmedin Konaković. To mu je, uostalom, danas i rekao njegov drugi zamjenik, pa mu preporučujem da televizijsko sučeljavanje obavi s njim, to bi im bilo najpotrebnije - navodi Šabanović, piše Faktor.

Prema riječima Šabanovića, "spomenuti Plan reformi bi bilo pravilnije nazvati "Plan podrške RS-u i Hercegovini", s obzirom da u četiri ponajveća kantona u Federaciji BiH nije planirana nijedna jedina KM".

- U njemu je novac za RS i Hercegovinu, prebacivanje ovlasti sa državnog nivoa na entiteski, udovoljavanje zahtjevima Dodiku oko stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i sl. Demokratija i sloboda vrijede puno više od par fotelja Trojkaša i od 70 miliona za njihove koalicione partnere - naveo je Šabanović.

Podsjetimo, Konaković je ovih dana optužio lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, da je neusvajanjem Plana reformi, "građanima BiH iz džepa uzeo po 600 maraka".

Odgovorio mu je Izetbegović.

- Bahati Elemedin Konaković, koji glumeći višak samopouzdanja prikriva manjak karaktera i znanja, poziva me da "pred kamerama s njim prođem paragraf po paragraf" Nacrta Reformske agende koju bi Bosna i Hercegovina trebala da uputi Evropskoj komisiji. Pri tome koristi uobičajeni arsenal neistina, spinova i uvreda na račun SDA, mene, ali i drugih predstavnika probosanske opozicije. Nanovo pokazuje da je uvijek spreman za napad na probosansku strukturu, a na snishodljiv i podanički odnos prema SNSD-u i HDZ-u. Napada na SDA i političare patriote kada god popusti Dodiku i Čoviću ili kada njegovo neznanje bjelodano ugrozi interese države. Svađom odvlači pažnju od permanentnih izdaja, manjih ili većih, na kojima gradi političku karijeru - naveo je, između ostalog Izetbegović.