Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez sastao se u srijedu u Ankari s turskim ministrom odbrane Yasarom Gulerom, prenosi Anadolu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Helez je na početku sastanka zahvalio kolegi Guleru na podršci Republike Turkiye u usvajanju Rezolucije u UN-u, naglasivši da je na taj način ta zemlja dala značajan doprinos u širenju istine o genocidu u Srebrenici i njenom obilježavanju širom svijeta.

U prijateljskom susretu sa ministrom Gulerom, ministar Helez je upoznat da će Republika Turkiye uskoro isporučiti borbene transportere za potrebe bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH, navodi se u saopštenju.

"Borbeni transporteri će unaprijediti kapacitete ove bataljonske grupe, koja je već sada spremna, istrenirana i organizovana da učestvuje u svim međunarodnim misijama podrške miru po najzahtjevnijim NATO standardima", istakao je Helez.

Također, dogovorena je obuka 60 pilota za helikoptere OS BiH, čime će se osigurati obnavljanje deficitarnog letačkog kadra i kontinuitet u izvođenju zračnih operacija.

Na kraju sastanka Helez je zatražio od ministra Gulera, da pripadnici Oružanih snaga Republike Turkiye obavezno ostanu u BiH, te budu stalni dio EUFOR-ove misije ALTHEA u zemlji.

Helez će tokom boravka u Turkiye od 28. do 30.maja 2024.godine prisustvovati Danu visokih zvanica vježbe "EFES 2024" u kojoj učestvuju i Oružane snage Bosne i Hercegovine. Vježba EFES-2024 predstavlja značajan korak ka jačanju međunarodne vojne saradnje i unapređenju spremnosti oružanih snaga zemalja učesnica.