Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija sinoć je razmatrana situacija u Bosni i Hercegovini i imenovanje novog visokog predstavnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjednici su prisustvovali ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja je u obraćanju rekla da BiH jedva čeka dan kada će se zatvoriti OHR, ali da, nažalost, taj dan još uvijek nije stigao.

Iako je napredak vidljiv, kako je istakla Turković, potrebno još mnogo toga uraditi za ispunjavanje plana 5+2 dogovorenog 2008. godine, koji podrazumijeva odlazak međunarodnog nadzora iz BiH.

"Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH", navela je Turković i dodala:

"Proces prijenosa odgovornosti na izabrane dužnosnike u BiH je važan, ali to se mora učiniti u pravo vrijeme, kada se ispune svi dogovoreni preduslovi. Politička situacija u zemlji, posebno u posljednjih šest mjeseci, kroz neke žalosne akcije i izjave određenih politički aktera, ilustrira potrebu i značaj OHR-a da nastavi svoj rad", kazala je ministrica vanjskih poslova BiH.

Dodala je da je proces prijenosa odgovornosti na izabrane zvaničnike u BiH važan, ali da se to mora uraditi u vrijeme kada se ispune dogovoreni uslovi.

Turković je rekla kako je potrebno nastaviti s jačanjem institucija na državnom nivou i njihovih kompetencija u skladu s Ustavom BiH.

Dodala je da je za žaljenje što neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave visokom predstavniku i radu OHR-a.

"Naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljtii potrebe svojih građana i nositi se s izazovima koje očekujemo", rekla je ona.

Pozvala je sve članice PIC-a da nastave sa svojom podrškom važnom radu visokog predstavnika, naglašavajući da je izuzetno važno da OHR i visoki predstavnik nastave sa svojim djelovanjem s građanima i institucijama BiH i međunarodnom zajednicom, čime se osigurava napredak BiH koja želi postati prosperitetna demokratija na putu evroatlanskih integracija.

Turković je obraćanje zaljučila, kako je kazala, koristeći medicinsku terminologiju na koju smo navikli posljednjih 18 mjeseci.

"Kolektivna imunizacija bh. političkog i pravnog sistema nije završena. Ako prekinemo ili obustavimo postupke koje marljivo slijedimo posljednjih 25 godina, izlažemo se visokom riziku od ponovne zaraze i potencijalno opasnom širenju koje nećemo moći zaustaviti sami i svi naši napori na zaustavljanju širenja virusa će biti uzaludni", kazala je Turković.

Protivljenje predstavnika Rusije

Predstavnik Rusije Vassily Nebenzia usprotivio se imenovanju novog šefa OHR-a podsjećajući da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). On je naglasio da Rusija kategorično odbija imenovanje Christiana Schmidta.

On je rekao kako visoki predstavnik treba da bude imenovan uz odobrenje strana u BiH i Vijeća sigurnosti UN-a, te ustvrdio da to sada nije slučaj. Naglasio je da je Schmidt bio jedini kandidat čije imenovanje je Upravni odbor PIC-a odobrio bez ikakve diskusije.

Rekao je kako Rusija želi podržati Daytonski mirovni sporazum u BiH, odnosno da je njihova dužnost da "ovaj krhki sporazum ne bude uništen", ali da se povjerenje ne može graditi na ovaj način.

Predstavnici većine zemalja u vijeću sigurnosti UN-a sinoć su izrazili podršku nastavku rada OHR-a i daljem napretku ka ispunjavanju uslova 5+2 iz 2008. godine, čije ispunjavanje od strane BiH podrazumijeva i kraj međunarodnog nadzora nad provođenjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

Predstavnik SAD-a: Nema budućnosti ni za jedan entitet izvan BiH

Richard M. Mills, zamjenik američkog ambasadora u UN-u, tokom diskusije rekao je kako u BiH trenutno vlada mir, ali da stabilnost ne treba uzimati zdravo za gotovo. On je dodao kako je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH završena stvar, kao i da OHR ima ključnu ulogu za stabilnost BiH.

Naglasio je da odluke Upravnog odbora PIC-a ne traže jednoglasnost.

"SAD podržava 5+2 plan i plan za zatvaranje OHR-a, ali su za to potrebne reforme", rekao je Mills i dodao da nacionalistička retorika ometa reforme.

Nema budućnosti ni za jedan entitet izvan BiH", rekao je američki predstavnik na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u BiH 27. maja, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. S ovom odlukom nije se složila Ruska Federacija.

Ostavka Valentina Inzka, dosadašnjeg visokog predstavnika u BiH, stupa na snagu 1. аugusta 2021. godine. Inzko je visoki predstavnik u BiH od 2009. godine.