"BiH treba ustavno-pravno preustrojiti s tri diskontinuirane federalne jedinice“, rekao je ratni savjetnik Franje Tuđmana Bosiljko Mišetić u emisiji Kompas mostarske "HB" televizije pod kontrolom HDZ-a Dragan Čovića, prenosi portal Politicki.ba.

Mišetić je bivši specijalni savjetnik prvog hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana za BiH i jedan je od arhitekata zločinačke paradržavne tvorevine “Herceg-Bosne”.

Mišetić i danas zagovara “Herceg-Bosnu” koju smatra da najboljim rješenjem "jer bi se mogla ostvarivati prava onih drugih u prostoru gdje je jedan od naroda većina".

Mišetić je objasnio da se na taj način osigurava institucionalna mogućnost da se o neotuđivim i suverenim pravima svakog od tri naroda ne može odlučivati bez njihove izražene političke volje.

"To u ovom trenutku još uvijek ne mogu učiniti tri političke elite u BiH, ali mogu oni koji su uspostavili ovakvu ustavno-pravnu BiH", kazao je Mišetić te dodao kako su to Amerikanci:

"Amerika je dovoljno demokratska zemlja koja točno zna kako se najbolje ustavno-pravno može urediti prostor tri suverena naroda. Amerika je moćna, a mi smo nemoćni. Nemoćni se uvijek poziva na savjest moćnoga."

Mišetić je istaknuo kako su Hrvati 1993. brzopleto ušli u Washingtonski sporazum, a kasnije i u Daytonski.

"Previše smo očekivali od Hrvatske iako je davala više od onoga što je mogla dati. Dokidanje Hrvatske Republike 'Herceg-Bosne' je velika hrvatska pogreška koja je i danas ostavila trajne posljedice na ovakav položaj Hrvata u BiH. Hrvati u BiH su pristajali na sve sporazume, a na svaki svoj čin čekali kakva je poruka iz Zagreba. Hrvati u BiH moraju politički odrasti da sami odlučuju, ali dakako u suradnji s Hrvatskom", pojasnio je Mišetić. 

Mišetić je rekao kako Bošnjaci smatraju da Hrvati imaju svoju državu, Srbi imaju svoju, a da oni imaju pravo na BiH.

"Nije to njihovo pravo. To je pravo sva tri suverena naroda u BiH", istakao je ratni Tuđmanov savjetnik.

Mišetić se, također, usprotivio bilo kakvim intervencijama Christiana Schmidta.