Donald Trump, prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, koje je proveo The Wall Street Journal, vodi ispred aktuelnog predsjednika Bidena u šest od sedam najvažnijih država. Kako se bliže novembarski predsjednički izbori na sceni je sve prisutnije nezadovoljstvo birača nacionalnom ekonomijom i dubokim sumnjama u Bidenove sposobnosti i efekte njegove politike.

Rezultati pokazuju da Trump vodi između 2 i 8 procentnih poena u šest „promjenjivih“ država (swing states) – Pennsylvaniji, Michiganu, Arizoni, Georgiji, Nevadi i Sjevernoj Carolini.  Ispitivanje je provedeno na osnovu probnog glasačkog listića koji je uključio treću stranu i nezavisne kandidate. Trump ima sličnu prednosti i kada se od birača traži da biraju samo između njega i Bidena.

Izuzetak je Wisconsin, gdje Biden vodi sa 3 boda na listi za više kandidata, a izjednačen je s Trumpom kada su biračima ponuđena samo njihova dva imena.

Sveukupno gledano, anketa pokazuje značajno nezadovoljstvo Bidenom među biračima koji žive u državama od čijeg rezultata zavisi ko je konačni pobjednik, budući da se u tzv. "jednostranačkim državama“ unaprijed zna ko je pobjednik. Naprimjer, u Californiji uvijek pobjeđuje demokratski, a u Texasu republikanski kandidat. Izbori se lome u svega nekoliko saveznih država.

Bajden je 2020. pobijedio u tri „promjenjive“ države — Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, a u kojima je četiri godine ranije, u utrci sa Hilary Clinton pobijedio Trump. Pobijedio je tijesno i u Georgiji i Arizoni, dvije države u kojima su demokrate polagale velike nade u pobjedu.

Smatra se da su još dvije države u igri: Nevada, koju je Biden osvojio prije četiri godine, ali gdje su se demokratske margine smanjile, i Sjeverna Carolina, država koja je podržala Trumpa s najmanjom razlikom 2020.

Obje kampanje će potrošiti stotine miliona dolara na oglašavanje upravo u ovih sedam država, koje predstavljaju 93 izborna glasa od 270 potrebnih za pobjedu. U svakoj od ovih država, negativni stavovi o učinku aktuelnog predsjednika nadmašuju pozitivne stavove za 16 procentnih poena ili više. Nasuprot tome, Trump je dobio lošu ocjenu za posao za vrijeme provedeno u Bijeloj kući u samo jednoj državi – Arizoni – gdje negativne ocjene nadmašuju pozitivne za 1 procentni poen.

Oba kandidata imaju narušen imidž, ali birači gledaju nepovoljnije gledaju na Bidena. Upitani da odaberu koji kandidat ima bolju fizičku i mentalnu sposobnost da se nosi s poslovima Bijele kuće, 48% bira Trumpa, a 28% Bidena. Bidenu podrška opada među crncima, latinoamerikancima i mladim glasačima.

Otprilike četvrtina glasača je ili neodlučna ili podržava treće i nezavisne kandidate kao što je Robert F. Kennedy Jr., ekološki pravnik i aktivista protiv vakcina, što je vjerojatan signal da se mnogi glasači nisu odlučili za kandidata i da bi na kraju upravo oni mogli presuditi pobjednika, što Bidenove Demokrate vide kao šansu.