Osam godina nakon što je izgubio podršku poslaničkih klubova u Iowi i tri godine nakon što je njegov mandat u Bijeloj kući završio izbornim porazom i nasiljem na Kapitol Hilu – Donald Trump je u ponedjeljak započeo političku godinu ostvarivši najveću pobjedu u historiji poslaničkih klubova u Iowi.

Međutim, njegov upečatljiv povratak nakon političkog haosa 6. januara još uvijek ne garantira da će dobiti predsjedničku nominaciju na Republičkoj nacionalnoj konvenciji u Wisconsinu ovog ljeta, ali njegov rezultat od 51% je bez presedana, čime je nanio težak poraz svojim izazivačima: Ronu DeSantisu i Nikki Haley, koji za njim čak 30 procentnih poena.

"Ovo je stvarno vrijeme da se naša zemlja okupi", rekao je Trump u pobjedničkom govoru u Des Moinesu, koji je zvučao kao da se okreće općim izborima protiv predsjednika Joea Bidena.“Bilo bi tako lijepo kada bismo se mogli okupiti i otkloniti nagomilane probleme.”

Tokom kampanje u Iowi Trump je ismijavao je DeSantisa i Haley. Sada ih je pohvalio. „Mislim da su oboje zaista dobro prošli“, rekao je i spomenuo broj poziva koje je dobijao od republikanskih zvaničnika koji su tek željni da ga podrže. „I mi ih sve volimo“, rekao je.

Ipak, Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Caroline, ne gubi nadu i očekuje da će se stvari preokrenuti u njenu korist, a neke ranije statistike idu joj u prilog. U posljednjih sedam ciklusa, naprimjer, čak pet kandidata koji su pobijedili u Iowi nisu bili nominirani za predsjedničke izbore.

Haley je najavila da će prvi republikanski izbori, koji će biti održani u utorak u New Hampshireu“ „ispraviti Iowu“.

“Kada pogledate kako nam ide u New Hampshireu, u Južnoj Carolini i šire, mogu sa sigurnošću reći da je večeras Iowa ove republikanske predizbore pretvorila u utrku dvije osobe.” rekla je svojim pristalicama, čestitajući Trumpu, ali ne spominjući DeSantisa. Potom je povezala Trumpa s Bidenom kao ostarjelim liderima koje "pojede prošlost". „Amerika zaslužuje bolje“, nastavila je. “Naša kampanja je posljednja, najbolja nada za zaustavljanje noćne more – Trumpa i Bidena.”

Prošlosedmična odluka bivšeg guvernera New Jerseya Chrisa Christieja, žestokog Trumpovog kritičara, da obustavi svoju kampanju mogla bi joj dati dodatni poticaj. Podržao ju je guverner ove države Chris Sununu.

Trendovi pokazuju da Trump ima mnogo veće šanse da dobije republikansku nominaciju za predsjedničke izbore, ali ne treba gubiti iz vida da se bivši predsjednik suočava sa 91 optužnicom u četiri slučaja, dva pred federalnim sudovima, te po jedan u New Yorku i Georgiji.

Ukoliko Trump pobijedi u utorak u New Hampshiru, male su šanse da ostane bez kandidature. Ukoliko se dogodi suprotno i Haley naredne sedmice pobijedi, čekat ćemo 5. mart i tzv. Super utorak, kada će se održati republikanski izbori u petnaestak saveznih država.