Nanese li vas put u Odense, rodni grad Hansa Christiana Andersena, osim što ćete imati priliku uživati u različitim historijskim znamenitostima, ne zaboravite posjetiti i jedno od bošnjačkih udruženja koja egzistiraju u ovom gradu, jednom od najljepših gradova u Kraljevini Danskoj. Osim bošnjačkog džemata, u ovom gradu postoji i BH Radio Odense, Udruženje logoraša “Odense” i FC “BiH Odense”, jedan od nekoliko fudbalskih klubova u Danskoj koji nosi bosanskohercegovački predznak. Ovaj fudbalski klub osnovan je tačno prije petnaest godina i od tada do danas kontinuirano nastoji okupljati naše sugrađane koji se profesionalno ili amaterski bave fudbalom. Osim toga, angažman u FC “BiH Odense” i jedan je od načina da se kroz sport i druženje očuva vezu sa svojom domovinom.

DŽEMAT, UDRUŽENJA, FUDBALSKI KLUB…

Predsjednik FC “BiH Odense” Kemal Velikonja objašnjava da ovaj klub postoji petnaest godina, ali da je osnovan pod drugim imenom. Kao novoformirani klub u Danskoj, morali su krenuti od posljednjeg ranga takmičenja, što ih nije spriječilo da iz godine u godinu napreduju promovirajući time i svoju domovinu.

“Mi, Bošnjaci, dobar smo narod koji nastoji biti dobro organiziran gdje god se nalazi. Mi smo nakon dolaska u Odense osnovali nekoliko udruženja i džemata, kao i naš fudbalski klub, kako bismo time ostali vezani za svoju domovinu. Osnovali smo klub 2006. godine pod nazivom D. B. F. 'Venner', što u prijevodu znači 'prijatelji bosanskog udruženja'. Nekoliko godina nakon toga promijenili smo ime u FC 'BiH Odense', koje je aktuelno i danas. Kao početnici, morali smo krenuti od posljednjeg ranga takmičenja, ali smo u samo nekoliko godina došli u lige nekoliko rangova iznad početnog. Najveći uspjeh doživjeli smo plasmanom u prvu rundu Danskog kupa, kao jedan od samo osam predstavnika ostrva Fyn. To je bilo u sezoni 2018/2019. Mislim da bismo nastavili tim putem da nije bilo virusa korone, koji je sve zaustavio i unazadio, pa i u našem slučaju, kada su svi rezultati poništeni. Trudimo se kroz druženja čuvati svoju tradiciju, koja nam, siguran sam, ne može ‘izmaći’ ako je nastavimo prenositi na naše mlade”, priča Velikonja.

Osim FC “BiH Odense”, u Danskoj egzistira još nekoliko fudbalskih klubova s bošnjačkim ili bosanskohercegovačkim prefiksom, a naš sagovornik navodi da je FC “BiH Odense” specifičan po tome jer je među njima postigao najviše uspjeha.

“U Danskoj imamo nekoliko naših klubova, to su 'Aalborg Ljiljan', 'Den bosniske If', 'Sønderjysk' i 'Bosnisk Forening'. Od svih navedenih FC 'BiH Odense' može se pohvaliti najboljim rezultatima. Trudimo se da se družimo međusobno, da organiziramo prijateljske utakmice i tako sačuvamo međusobne kontakte. U Odenseu imamo podršku naših ljudi i organizacija, na čemu im i ovim putem zahvaljujem”, kaže Kemal Velikonja.

OSTAVITI NEŠTO “NAŠE” MLAĐIM GENERACIJAMA

Midhat Sulejmanović, potpredsjednik FC “BiH Odense”, smatra da je za njih – generaciju koja je naslijedila ovaj klub od starijih, zaslužnih za njegovo osnivanje – jedan od glavnih zadataka očuvati ovaj klub i nastaviti tradiciju dugu jednu i po deceniju.

“Naš klub postoji petnaest godina, što je izuzetno veliki uspjeh za sve nas koji živimo u Odenseu i Danskoj. Ovog ljeta proslavili smo petnaestogodišnji jubilej. Njega smo najviše posvetili ljudima koji su ovaj klub osnovali i potrudili se u prethodnim godinama da nama mlađima ostave nešto što je ‘naše’. Mi, mlađi, nadamo se da ćemo znati nastaviti ovaj projekt i da ćemo i mi ostaviti narednoj generaciji nešto što će ostati bosansko u ovoj zemlji. Borimo se koliko možemo. Dajemo sve od sebe da bismo ostavili dobar utisak i očuvali tradiciju daleko od drage domovine. Ulažemo dosta slobodnog vremena da bismo imali nešto što možemo nazvati našim i da bismo to mogli ostaviti i budućim generacijama”, kaže Sulejmanović.

Ovaj klub ima veoma dobru saradnju s ostalim klubovima s bosanskohercegovačkim i bošnjačkim predznakom. To je izuzetno značajno, jer u Danskoj ne postoji previše sportskih kolektiva koje su osnovali građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, svi oni nastoje međusobno sarađivati i time u što boljem svjetlu predstavljati zemlji u kojoj trenutno žive.

“Trudimo se da kroz neke turnire održimo međusobni kontakt jer je to od važnosti za sve nas u Danskoj. Kao klub, igramo i neke međunarodne turnire kako bismo bili što spremniji, ali, kao što znate, sve je to sada dovedeno na minimum zbog aktuelne pandemije, iako nas ni ona nije spriječila da ostanemo povezani. Naša dužnost u dijaspori jeste i u tome da na različite načine pomažemo svojoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, što mi svi zajedno kontinuirano i radimo. Opet ponavljam, nadam se da ćemo uspjeti održati naše klubove i udruženja, te da ćemo ih, kada za to dođe vrijeme, staviti na raspolaganje mladim Bošnjacima koji će nastaviti našim putem čuvanje tradicije i identiteta daleko od domovine”, zaključio je na kraju naš sagovornik.