Naime, u predloženim grafičkim rješenjima obilježja policije kantona, policajci u Zapadnohercegovačkom kantonu na svojim uniformama će i dalje nositi neustavani grb, odnosno šahovnicu. Inače, ovaj grb na policijskoj uniformi Zapadnohercegovačkog kantona korišten je kao grb Hrvatske zajednice Herceg-Bosne do sredine 1992. godine.

Prema presudi Ustavnog suda FBiH, grb i zastava Zapadnohercegovačkog kantona koncipirani su tako da upućuju na prisustvo samo jednog konstitutivnog naroda, što je u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH kojim se garantuje nacionalna ravnopravnost, utvrđuje konstitutivnost Bošnjaka i Hrvata, zabranjuje diskriminacija po nacionalnom porijeklu i predviđa da se kantonalnim ustavom osigurava zaštita prava i sloboda utvrđenih Ustavom Federacije BiH.

Ali to ministrima Trojke nije smetalo prilikom glasanja za uredbu o jedinstvenim policijskim uniformama.

Vrli ministar MUP-a Federacije BiH Ramo Isak u izjavi za medije kazao je da “ništa nije urađeno mimo zakona i dogovora svih”. Ali je zaboravio reći da je neustavno. Možda ministar Isak još nije shvatio da je Ustav iznad zakona. Još je poručio da "ne treba policiju petljati u politiku", no, da Trojkini političari koji se po opisu posla moraju “petljati u izgled policijskih uniformi” imaju imalo dostojanstva i samopoštovanja nikada ne bi glasali za nešto što je protiv ustava entiteta. Ali nemaju.