Želimir Nešković (SDS) predstavio je jučer, 18. marta 2024. godine, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, prema kojem bi u njemu bilo ukupno devet sudija državljana Bosne i Hercegovine, bez stranih sudija.

Nešković je pojasnio da, prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bira šestero sudija, a Narodna skupština Republike Srpske troje te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Kod zamjene stranih sudija domaćim sudijama najvažnije je na koji način će se odlučivati u Ustavnom sudu BiH. Prema SDS-ovom prijedlogu, uvelo bi se nacionalno odlučivanje, što do sada nije bio slučaj.

“Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH predviđen je tako da se odluke donose većinom glasova svih sudija. U njemu se učestvuje najmanje jednim glasom jednog sudije iz jednog od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini i iz jednog entiteta”, rekao je Nešković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Svih pet članova Kluba Bošnjaka u Domu naroda napustili su sjednicu.

Trojka Nikšić, Konaković i Forto u gostovanju na BHT1 zajednički su ustvrdili da nije trebalo napuštati sjednicu.

Zaključak: Definitivno se radi o ljudima koji ne znaju ko im glavu nosi.

“Mislim da nisu dobre poruke da državne institucije prekidaju rad. Moramo razgovarati, pregovarati i tražiti kompromise. Vrlo je teško doći do rezultata kada su u pitanju Izborni zakon i Zakon o ustavnom sudu. Što se tiče same “trojke” u vezi izmjena izbornog zakona smo jasni – presude Evropskog suda za ljudska prava se moraju implementirati. Svaki zastupnik ima pravo da predloži zakon, ali evidentno je da nema konsenzusa oko takvih stvari, posebno oko zakona o Ustavnom sudu. Ne slažem se s napuštanjem rada u državnim institucijama, a one čine državu Bosnu i Hercegovinu. Napuštanje institucija nije dobro”, rekao je Konaković za BHT1.

S tim mišljenjem složili su se Nikšić i Forto. Bio je to potpuni vrhunac neznanja iskazan pred javnim mnijenjem.   

Hvala Bogu da je Kemal Ademovic iz NiP-a napustio sjednicu s ostalim delegatima. Čini se da je jedino njemu od “trojkaša” bilo jasno šta bi se dogodilo da su Bošnjaci ostali.

Naime, jučerašnje napuštanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bilo je jedino moguće rješenje da klub Bošnjaka spriječi usvajanje spornog zakona. Sve drugo bilo je rizik. Jer, jasno je bilo da su se srpski i hrvatski klubovi dogovorili oko Zakona o Ustavnom sudu BiH, a zakon koji je predložio esdeesovac Nešković je protuustavan.

SDS-ov zakon je protuustavan jer zakonom ne možeš mijenjati Ustav kao što je to ovdje slučaj. Morao bi se prvo promijeniti Ustav BiH da bi se, u skladu s njim, usvojio Zakon o ustavnom sudu BiH. Srbi guraju na “mišiće” ovaj zakon, a pokušavali su to i ranije (2016. godine) pa nisu uspjeli.

Šta je mogući scenarij?

Namjerno uskraćivanje kvoruma zove se opstrukcija rada Doma. Ali nema drugog načina da se neka odluka ne donese na Domu koji odlučuje u dva kruga: U prvom krugu odlučuje većina prisutnih, s tim da ta većina uključuje po tri delegata iz svakog kluba naroda. Ako u prvom krugu postoji većina, ali nema potrebne većine iz svakog kluba, pokušava se postići dogovor. Ako dogovora nema, onda se pristupa drugom krugu, u kojem opet odlučuje većina prisutnih: Odluka je donesena ako protiv nje nisu glasale dvije trećine delegata iz svakog entiteta. Zato Dodik (zahvaljujući Nikšiću) ima ključna četiri delegata od pet iz entiteta RS. Iz federacije je 10 delegata, pa je 2/3 od toga 7, a to je više od broja članova svakog pojedinačnog kluba. Dakle, ako se srpski i hrvatski klubovi dogovore, mogu donositi odluke mimo volje Bošnjaka, jer u drugom krugu nema dovoljno glasova protiv da spriječe odluku većine. Pokušaj manipulacije i igre bez granica.

Ako bi ovaj zakon bio usvojen u Domu naroda i “trojka” ga pod ucjenama podrži u Zastupničkom domu, onda bismo dobili Zakon o Ustavnom sudu. U međuvremenu, ako Vukoja bude izabran u Ustavni sud, a Palavrić se penzioniše, što je izvjesno, u slučaju da neko podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti usvojenog Zakona o ustavnom sudu, neće dobiti prolaz ako se hrvatske sudije u Ustavnom sudu usprotive. Bilo bi ludo rizično sumnjati u taj scenarij.

Znaju li to čelnici “trojke” Nikšić, Konaković i Forto? Očito ne znaju. Pa nisu znali ni da je jedino rješenje protiv ove srpsko-hrvatske ujdurme napuštanje sjednice Doma naroda.  

U predloženom zakonu o Ustavnom sudu uvodi se etničko / entitetsko glasanje, čime bi se ovaj čuvar Ustava pretvorio u političku instituciju, koja bi odlučivala o sudbini države. Još jedan detalj, ako bi se usvojio esdeesov zakon o Ustavnom sudu, Narodna skupština RS-a bi odmah mogla izabrati dvoje nedostajućih sudija Srba. Tako da bi s izabranim sudijama Hrvatima već imali četiri ruke u Ustavnom sudu, po volji i u interesu vladajućih garnitura. To bi bila eutanazija pravne države.

Slušajući ovu trojicu dezorijentiranih u političkom sistemu, u kojem vladaju i odlično zarađuju, čovjeka jedino obuzima strah od onoga što nas čeka. Ali oni su “trojka”, i kako rekoše, pred kamerama: U njihovim istupima se dopunjuju. Njihovim dopunjavanjem budućnost nam je sve praznija i neizvjesnija.