Milorad Dodik je nakon sastanka izjavio da vjeruje kako će njegovi “partneri” prihvatiti izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH, koji mu je inače jedina prepreka da potpuno razori državu.

Dodik je potvrdio da predstavnici Trojke prihvataju prijedlog da u Ustavnom sudu više ne bude stranih sudija, nego da se troje sudija biraju u Parlamentarnoj skupštini BiH, međutim, kako je objasnio Dodik “trebaju da vide kako”. Prema tome, stavr je završena, Trojka prhvata sve što Dodik kaže, samo još ne znaju kako da to objasne građanima, kako da okrive SDA što su Dodiku isporučili i Ustavni sud. I kako sve to upakovati u set “evropskih reformskih zakona”.

Dodik je još kazao da su razgovarali o nekoliko projekata koji već duže stoje - južna i istočna interkonekcija, te hidroelektrana Buk Bijela. Dogovorili su se, kako je kansije objasnio Dragan Čović, kako više neće blokirati nijedan ekonomski projekat. Doduše, sva tri projekta koja su naveli, na način na koji su to zamislili, ne da ne treba blokirati, ne treba uopće ni raditi.

Nermin Nikšić je kratko kazao da su “primakli stavove o Zakonu o sudu Bosne i Hercegovine i o Zakonu o sukobu interesa”. Toliko su ih primakli da je sada u tom paketu i Ustavni sud.