Narednog utorka će biti održana sjednica Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK), a na njoj bi se mogao naći i prijedlog Elektroprivrede BiH za povećanje cijene struje od 10 posto za domaćinstva/kupce koji se snabdijevaju preko EPBiH. 

Bit će to ujedno i posljednja sjednica FERK-a u ovom sastavu, jer je za 12. juni sazvana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv FERK-a, prema novom Zakonu o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH. Moguće je da se desi da aktuelni saziv FERK-a i ne odobri ovo povećanje, ali je sasvim izvjesno da će to učiniti novi saziv. Treba napomenuti da FERK preuzima HDZ.

Stručnjak za energetiku i predsjednik KV Sarajevo Stranke za BiH Almir Bečarević kaže kada govorimo o proizvodnji električne energije u FBiH u prva 4 mjeseca 2021. proizvedeno je 3.832 GWh, a za prva 4 mjeseca ove godine 2.794 GWh, prema zvaničnim podacima statističkog ureda FBiH. Ujedno, pad izvoza električne energije u BiH za prva 4 mjeseca ove godine iznosio je 281,58 miliona KM. Istovremeno, JPEPBIH poslovala je sa gubitkom u 2023. godini u visini od 140 miliona KM.

“Kada pogledate ove podatke shvatite da nije svanulo, a tek kada znate da se u regiji već godinama grozničavo državna elektroprivredna preduzeća ulaze u izgradnju novih objekata posebno u segmentu obnovljivih izvora energije vidite da idemo prema potpunom pomračenju. Da kod nas ne bi potpuno zamračilo odluka je pala da svane preko povećanja cijena el. energije za domaćinstva, a i svim onim kupcima koji više nemaju pravo na javno snabdijevanje već sada idu na tržišni model snabdijevanja“, kaže Bečarević i dodaje da građani „ne brinu“, ovo je ionako uvod u naredno povećanje cijena koje se treba desiti do kraja 2025. godine.

„Logika EP BiH je da su građani krivi za kompletnu situaciju i treba sve da plate, a naši stari su dobro govorili: Utrni struju, sviće”, kazao je Bečarević, prenosi Politicki.ba.