U međuvremenu je Narod i pravda želio opozvati načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića iz Naše stranke što je dovelo u pitanje njihov trenutni i budući koalicijski dogovor.

Ipak, načelnici Novog Sarajeva Hasan Tanović (SDP) i Centra Srđan Mandić (NS) su u ranijim medijskim istupima iskazali spremnost da ponovo budu kandidati.

Iako se spominjala kao kandidatkinja za načelnicu Općine Centar, aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bila je jasna – od toga nema ništa.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić poručio je kako će se najvjerovatnije kandidovati za novi mandat na čelu Općine.

Što se drugih gradova tiče, HDZ-ov gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je da je spreman da ostane na toj poziciji, što je u utorak kazao i njegov stranački šef Dragan Čović rekavši da je Kordić zaslužio još jedan mandat.

Međutim, gradonačelnik Mostara bira se indirektno kroz Gradsko vijeće, kao i gradonačelnik glavnog grada Sarajeva i njihov izbor ovisi od većine u lokalnim skupštinama. Kordić je prošli put izabran zahvaljujući ponajprije nevažećim listićima, odnosno suzdržanim vijećnicama Naše stranke, aktuelnog HDZ-ovog partnera u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije. U paketu s Našom strankom, u okviru "Trojke", su još NiP i SDP.

Kada je u pitanju Zenica, iz Naroda i pravde su poručili da neće podržati Fuada Kasumovića za gradonačelnika na sljedećim izborima.

Na čelu Tuzle je SDP-ov Zijad Lugavić kojeg je nedavno posjetio stranački šef Nermin Nikšić koji je ovom prilikom dao podršku projektima koji će biti realizirani u ovoj godini uz pomoć Vlade FBiH.

U Velikoj Kladuši, načelnik Fikret Abdić obavlja drugi mandat. On i njegova Laburistička stranka skoro godinu ne priznaju novu većinu u Općinskom vijeću u kojoj nema Laburista.

Za sada nije poznato ima li Abdić ambicija za još jedan načelnički mandat.

Aktuelni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uvjeren je da će opet biti kandidat PDP-a za gradonačelnika ovog grada i dodao je kako će na izborima u oktobru ostvariti ubjedljivu pobjedu.

- Podržat će me jednoglasno Gradski odbor i Predsjedništvo Gradskog odbora PDP-a. Imam snagu i stabilnu većinu da sav taj proces i proceduru završim u sopstvenoj stranci. Imat ću snažne i stabilne koalicione partnere. Ubjedljivo ću opet pobijediti na izborima - poručio je.

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić najavio je da će se treći put kandidovati za načelnika ove općine, ali ovoga puta kao nezavisni kandidat.

(FAKTOR)