Nakon što su američke diplomate, poput ambasadora u BiH Michaela Murphya i pomoćnika državnog sekretara Jamesa O'Briena, počeli kritizirati Dragana Čovića i osuđivati njegove političke poteze, od ucjenjivanjivačkog stava u vezi sa južnom gasnom interkonekcijom do prisustvovanja promociji knjige osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića, lideri „trojke“ osmjelili su se da i oni progovore, doduše tiho i neuvjerljivo, čisto retorički.

Za to vrijeme, ne odustaju ni od jednog obećanja koje su dali Čoviću i njegovom HDZ-u, a to je biranje članova Ustavnoga suda i Predsjedništva Bosne i Hercegovine onako kako im je to Čović zadao.

Iz Demokratske fronte upozorili su SDP, NIP i NS da je krajnje vrijeme da prestanu ispunjavati želje Čoviću i HDZ-u.

Na društvenoj mreži X iz DF-a su naglasili kako u potpunosti podržavaju stav Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini o nespojivosti evropskog puta i veličanju ratnih zločinaca od strane bilo koga, uključujući i Dragana Čovića i HDZ.

Ukazali su i na neprincipijelan i licemjeran odnos lidera Trojke prema javnosti, kojoj pričaju jedno, a u suštini rade nešto sasvim drugo.

Iskazana spremnost Trojke da se u Ustavni sud BiH biraju nekompetentni kadrovi Dragana Čovića, te da se ustavno pitanje izbora članova Predsjedništva BiH rješava po Čovićevom modelu, govore daleko više od ispraznih i iznuđenih saopćenja stranaka Trojke a povodom Čovićeve podrške ratnim zločincima, stoji u objavi DF-a.