Elmedin Konaković tvrdi:

1. Prvi smo po broju mladih ljudi koji napustaju zemlju.
2. Prvi smo u korupciji.
3. Prvi smo po broju uposlenih u javnom sektoru u odnosu na realni.
4. Prvi smo po nametima realnom sektoru.
5. Prvi smo po broju penzionera kojih je sve vise.
6. Prvi smo u razlici plata u javnom i realnom sektoru.
7. Zadnji smo po iznosu BDP-a po glavi stanovnika.
8. Zadnji smo po prosjeku plata.
9. Zadnji smo na listama koje mjere ambijent za ulaganje.
10. Zadnji smo na testovima koji govore o kvaliteti obrazovanja.
11. Zadnji smo na listama koje mjere ambijent za razvoj IT sektora.
12. Zadnji smo na listama transparentnosti rada javne uprave.
13. Prvi smo po broju smrtnih slucajeva od Covid-a.
14. Zadnji se vakcinisemo.

 

4. Prvi smo po nametima realnom sektoru. (NETAČNO)

Ni ovdje, tipično populistički, Konaković ne navodi o kojem periodu govori niti iz kojeg izvora crpi podatke, niti s kim nas poredi. Ali, kako god da se uzme, Konaković ne govori istinu.

Svjetska revizorska kuća, koja podatke o porezima ima u malom prstu, KPMG, na svojoj web-stranici daje podatke o porezima zemalja širom svijeta. Nasumičnim odabirom dobili smo poređenje Bosne i Hercegovine s Njemačkom, Velikom Britanijom, Albanijom, Srbijom i Hrvatskom. U kategoriji “corporate tax”, ili što je kod nas porez na dobit kompanija, Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu među ovim zemljama i ona iznosi 10 posto. U Albaniji je porez 15 posto, Hrvatskoj 18 posto, Srbiji 15 posto, Njemačkoj 30 posto, a u Velikoj Britaniji 19 posto.

To su porezi koji se plaćaju jednom godišnje, pod uvjetom da se ostvari dobit. Ali, oni obavezni, mjesečni, koji svaki uposlenik mora platiti, odnosno koji kompanija mora platiti uz mjesečnu platu mnogo su važniji. Prema podacima KPMG-a, stopa poreza koji se zove “individual tax”, ono što je kod nas porez na dohodak, u Njemačkoj je 45 posto, kao i u Velikoj Britaniji, u Albaniji 23 posto, Hrvatskoj 36 posto, a u Bosni i Hercegovini i Srbiji po 10 posto.

“Social security tax”, koji uključuje penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, na teret poslodavca i na teret uposlenika, zbirno u Bosni i Hercegovini iznosi 41,5 posto, u Njemačkoj 40,21 posto, Velikoj Britaniji 27,8 posto, Albaniji 24,5 posto, Hrvatskoj 36,5 posto, a u Srbiji 36,65 posto.

Kada se sve sabere, “socijalni porezi” i porezi na dohodak po navedenim zemljama iznose: BiH 51,5 posto, Njemačka 85,21 posto, Velika Britanija 72,8 posto, Albanija 47,5 posto, Hrvatska 72,5 posto, te Srbija 46,56 posto. Ako bi se u razmatranje uključili i indirektni porezi i porez na dobit kompanija, bilo bi jasno da je Bosna i Hercegovina u ovom kontekstu povoljnije poslovno okruženje.

https://home.kpmg/xx/en/home/services/tax/tax-tools-and-resources/tax-rates-online.html