U povodu treće godišnjice smrti Rafeta Husović, njegov nasljednik Ervin Ibrahimović istakao je da bi "bilo bi i lakše i bolje da si u ovim teškim vremenima tu, brate moj."

"Ovako nam ostaje da nastavimo putem koji si nam trasirao i ostavio u emanet. Neka ti Allah dž. sh. podari dženet."

Bivši crnogorski premijer Duško Marković oglasio se na mreži X povodom godišnjice smrti  Husovića, nekadašnjeg predsjednika Bošnjačke stranke.

“Sa pijetetom se sjećam Rafeta Husovića, jednog od prvaka bošnjačkog naroda, privrženika našeg evropskog i građanskog napretka.” napisao je Marković.

Uz godišnjic smrti, dodaje, valja podsjetiti da je danas više nego ikad potrebno slijediti vizije koje je utemeljio, i širiti vidike za koje se zalagao.

Rafet Husović, rođen 02.04.1964. godine, u Rožajama. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu. Diplomirao matematiku na Prirodno–matematičkom fakultetu u Prištini. Iza njega je ostalo četvoro djece, tri kćerke i sina.

Do uvođenja višepartijskog političkog sistema nije bio politički angažovan. Od uvođenja parlamentarizma bio je član partija bošnjačkog nacionalnog korpusa. Bio je član Stranke Demokratske Akcije Sandžaka od njenog osnivanja do njenog, od strane državne bezbijednosti razbijanja i usitnjavanja, u više manjih stranaka.

Od 1992. do 1997. god., bio je član Glavnog odbora SDA, a od 1997. do 2002. bio je član Glavnog odbora Internacionalne demokratske unije (IDU). Od 2002., do 2004., bio je član Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka, a naredne dvije godine član Bošnjačkog nacionalnog vijeća državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Bio je jedan od osnivača partije Bošnjačko–muslimanski savez BMS čiji je primarni strateški cilj bio da objedini bošnjačke političke stranke u jednu respektabilnu političku partiju. U dva izborna mandata za opštinski parlament Rožaje, bio je odbornik i predsjednik Kluba odbornika Bošnjačko–muslimanskog saveza, a bio je član Glavnog Odbora, član Predsjedništva i predsjedavajući Predsjedništva.

Svojim angažovanjem i autoritetom dao je značajan doprinos objedinjavanju političkih partija bošnjačkog naroda u jedinstvenu partiju Bošnjačka stranka.

Za predsjednika Bošnjačke stranke izabran je na osnivačkoj skupštini stranke 26. februara 2006. godine, što je jednoglasno potvrđeno i na kongresu Bošnjačke stranke. Na II kongresu Bošnjačke stranke 18.06.2011. godine ponovo izabran za predsjednika Bošnjačke stranke. Izabran 2009. godine za ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore, a 2012. za potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj.

Na III kongresu Bošnjačke stranke 25.07.2015. godine ponovo izabran za predsjednika te godinu poslije ponovno izabran za Potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj.

Husović je sahranjen 11. marta Rožajama na gradskom mezarju Top.

Dženazi su prisustvovale brojne državne i partijske delegacije, članovi brojnih udruženja iz zemlje i inostranstva. Na dženazi je bila prisutna i delegacije iz Turske, koju su činili poslanici turskog parlamenta.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koji je predvodio klanjanje dženaze, kazao je tada da je sa Husovićem bio dugogodišnji prijatelj. Istakao je da je Husović kao političar i državnik uvijek radio na jedinstvu naroda i poručio da je njegova želja da se to jedinstvo održi unutar bošnjačkog korpusa.

Tadašnja ambasadorica Turske u Crnoj Gori Songul Ozan pročitala je telegrame saučešća koje su uputili predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop.

„Najiskrenije dijelim bol zbog gubitka lidera Vaše partije i Bošnjačke zajednice u Crnoj Gori, dragog brata Rafeta Husovića. Molim uzvišenog Boga da njegovoj duši podari rahmet, a neutješnoj porodici strpljenje. Rahmetli Husović, zbog svojih zasluga za blagostanje, prava i slobode bošnjačke zajednice, koja predstavlja jedan vrijedan most između nas i Crne Gore, sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu i posebno zbog doprinosa multietničkoj i multikulturalnoj strukturi i njenom razvoju od obnove crnogorske nezavisnosti do danas, zauvijek će biti pamćen s ljubavlju i poštovanjem. Sa zahvalnošću ćemo se uvijek sjećati njegovog doprinosa razvoju prijateljskih odnosa između Crne Gore i Turske“, navodi se u telegramu Erdogana.

U govoru koji je ambasadorka Ozan pročitala u ime predsjednika turskog parlamenta Mustafe Sentopa navodi se da je Husović dao neizmjerljiv doprinos zajednici, crnogorskoj politici, demokratiji i razvoju zemlje, kao i stvaranju čvrstih temelja i jačanju prijateljskih odnosa između Turske i Crne Gore.

„Hvala Bogu, što sam imao priliku da ga bliže upoznam i da uvijek čujem njegove ideje. Vjerujem da će Bošnjačka stranka, slijedeći ovog uvaženog lidera i političara, u duhu jedinstva i zajedništva, kao važan i konstruktivan faktor nastaviti da služi crnogorskom multietničkom i multikulturalnom društvu koje živi u harmoniji, miru i blagostanju. Vjerujem da će se draga uspomena na mog prijatelja Rafeta Husovića čuvati na najljepši način. Najiskrenije dijelim bol sa uvaženim članovima porodice Husović i sa bošnjačkom zajednicom koja predstavlja najdragocjeniji most između Turske i Crne Gore. Dragom bratu Rafetu, želim Božiji rahmet. Nek njegova duša počiva u Dženetu i da nas Bog jednog dana ponovo sastavi“.