Danas je u sjedištu Evropskog parlamenta u Briselu nastavljeno zasjedanje ovog zakonodavnog tijela Evropske unije na kojem su parlamentarci glasali o prihvatanju amandmana na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije prihvatio Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Važno je istaći da su svi amandmani hrvatskih zastupnika na tekst Prijedloga rezolucije ogromnom većinom odbačeni, a također se nigdje ne spominje ni konstitutivnost niti tzv. legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u BiH, što su dvije kovanice koje na sve načine pokušava u javni prostor prometnuti lider Hrvatske demokratske zajednice u BiH Dragan Čović, ali i dobar dio hrvatski političara.

Nakon odbacivanja amandmana, oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je istakao da je to očekivano s obzirom na činjenicu da tzv. legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava.

"Nekada je to u BiH bilo teško i reći. Odmah vas napadnu. Danas se Evropski parlament jasno izjasnio o tom pitanju. Mogu reći da sam zadovoljan. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u BiH nije prihvatljiv za EU", istakao je.

Željko Komšić je kao svoju zaključnu poruku kazao da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati i da više čitaju relevantne dokumente.

Na kraju, s 483 glasa za, 73 protiv i 133 suzdržanih, Evropski parlament usvojio je, u obliku Rezolucije, izvještaj o BiH koji je pripremio i nedavno usvojio ranije spomenuti komitet. Ovaj dokument je podijeljen na sedam poglavlja koja u sebi tematiziraju funkcioniranje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.