“Stojim iza svega što sam rekao, iza svake svoje riječi”, kaže nam Vehid Dedić. Potpredsjednik Skupštine opštine Bratunac ovih je dana meta žestokog medijsko-političkog pritiska u manjem bosanskohercegovačkom entitetu nakon što je gostovao u programu MTV Igman.

Dedić, maloljetni borac Armije R BiH, povratnik u bratunačko Pobuđe, otac četvero djece, postao je meta kako medija tako i različitih entitetskih institucija i udruženja koji traže njegovu smjenu jer je u emisiji MTV Igman pričao o svom ratnom putu, svemu što mu se dešavalo tokom ratnih godina, preživljavanju u ljeto 1995. godine. Sada se zbog izrečenog traži „njegova glava“ i smjena sa pozicije u bratunačkoj opštini.

Revidiranje historije na lokalnom nivou.

Jednostavno, ne smije se reći ništa o načinu na koji je nastajala Republika srpska a što se ne uklapa u zvanični entitetski narativ. U suprotnom, svakoga ko se to usudi, etiketira se mudžahedinom, koljačem i sličnim pogrdnim nazivima.

„Nisam govorio ništa što nije istina. Ko god je bio u mojoj situaciji u ljeto 1995. godine mislio je isto. Lahko je pričati sada, 30 godina nakon rata, šta je trebalo i kako bi neko nešto radio. Sreća je pa čovjek nije bio u prilici da uradi ono što mu je u svom tom jadu padalo na pamet. Bio je rat. Ali sada su to iskoristili da krenu u moju satanizaciju“, kaže nam Dedić. Dodaje da je televizijsko gostovanje samo povod da se opet krene u njegovu smjenu, ovaj put na najprljaviji način. „Ovo je šesti put da pokušavaju da me smijene“, kaže Dedić, koji se sa svojom porodicom vratio u Bratunac 2000. godine.   

Kako su ove sedmice objavili tamošnji mediji, predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike srpske, Vojin Pavlović, podnio je prijavu protiv Dedića. „On predstavlja ozbiljnu prijetnju za bezbjednost jer se radi o slučaju za psihijatrijsko posmatranje", kazao je Pavlović, a reagirao je i predsjednik Saveza logoraša Rs, Anđelko Nosović, koji traži da se Dedića hitno razriješi dužnosti potpredsjednika SO Bratunac a isto traži i predsjednica Udruženja žena žrtava rata Rs, Božica Živković Rajilić.

"Treba ga voditi doktoru i odmah razriješiti funkcije da ne uništava ovo malo mira i nešto sloge i napretka u Bratuncu. Pričati takve nebuloze je van svake pameti", rekla je Rajilićeva. Ona smatra da bi za Dedićevu smjenu trebalo da glasaju svi srpski, ali i bošnjački odbornici.

„Neka tuže, neka prijavljuju ako misle da ima osnova za to. Ja se ne bojim. Vratio sam se u svoj kraj, ovdje radimo, ovdje plaćamo poreze,. Ovdje privređujemo ali očito smetamo. Ako misle da će nas ovako zaplašiti ili natjerati na odlazak, prevarili su se“, kazao je Dedić, dodajući kako mu ne pada na pamet da podlegne pritisku i povuče se sa potpredsjedničke dužnosti u Bratuncu.